Crack

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee päihdettä. Tietotekniikan termistä, katso Crack (tietotekniikka). Albumista, katso Crack (Z-Ron albumi).
Crackia

Crack on kiinteä, kemiallisesti emäksiseksi muutettu kokaiinin muoto, joka yleistyi räjähdysmäisesti 1980-luvulla. Crackin valmistaminen on turvallisempaa kuin räjähdysherkän freebasen, ja se on myös halvempi ja yksinkertaisempi prosessi. Kokaiini myös muutetaan crackiksi, koska se höyrystyy matalammassa lämpötilassa (90 °C), mikä mahdollistaa sen nauttimisen kuumentamalla; puhdas kokaiinihydrokloridi höyrystyy vasta 190 °C ja palaa kuumennettaessa. Valmis crack-pala sisältää myös vettä, ja kun sitä nautitaan kuumentamalla piipussa, se tuottaa räsähtelevän äänen, josta myös aineen nimi juontuu. Höyryä hengitettäessä aine pääsee nopeasti verenkiertoon ja alkaa vaikuttaa aivoissa noin kahdeksassa sekunnissa.

Crackia myydään kovina, pieninä, väriltään kellertävinä tai vaaleanruskeina rakeina, joiden hinta on usein verrattain alhainen. Yhdysvalloissa crack-paloja kutsutaan koon mukaan esimerkiksi nimillä nickel (viiden dollarin arvoinen pala) ja dime (10 dollarin arvoinen pala). Crackin lempinimiä ovat muun muassa paholaisen huume (devil drug) ja kivi (rock).

Vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crack aiheuttaa lyhyen, mutta voimakkaan euforian.[1]

Pääasiallinen vaikutus on suuren dopamiinimäärän vapautuminen:[1] dopamiini on aivojen välittäjäaine joka vaikuttaa euforian tuntemiseen. Tunne säilyy vain 5–10 minuuttia,[1][2] minkä jälkeen dopamiinitasot aivoissa romahtavat, jolloin käyttäjä kokee masennusta ja alakuloa.[1] Kun kokaiinia otetaan suonensisäisesti, sen vaikutus on yhtä nopea kuin crackin polttamisella, ja myös vaikutus on samanlainen.[2]

Tyypillinen käyttäjä ottaa useita crack-annoksia peräkkäin, jolloin aivojen dopamiinivarastot ehtyvät. Siitä johtuu myös se, että uudet annokset eivät enää anna samanlaista vaikutusta kuin ensimmäinen.[1]

Crack aiheuttaa nopeasti voimakkaan riippuvuuden[3].

Crack voi aiheuttaa sydänpysähdyksen tai hengityselinten lamaantumisen, jotka voivat johtaa kuolemaan. Crackin käytöstä voi myös seurata psykoosi.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crack-kokaiinia valmistetaan lisäämällä kokaiinihydrokloridiin natriumbikarbonaattia eli ruokasoodaa:

Coc-H+Cl + NaHCO3 → Coc + H2O + CO2 + NaCl

Myös ammoniumvetykarbonaattia voidaan käyttää:

Coc-H+Cl + NH4HCO3 → Coc + NH4Cl + CO2 + H2O.

tai ammoniumkarbonaattia (hirvensarvisuola):

2(Coc-H+Cl) + (NH4)2CO3 → 2 Coc + 2 NH4Cl + CO2 + H2O.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e A.M. Costa Rica, July 2008, Crack rocks offer a short but intense high to smokers.
  2. a b "DEA, Drug Information, Cocaine", United States DOJ Drug Enforcement Agency, 2008, webpage: DEA-cocaine.
  3. http://www.addictionca.com/FAQ-crack.htm

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]