Cranachan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Perinteistä skottilaista cranachania.

Cranachan on perinteinen skottilainen jälkiruoka. Sitä nautittiin alun perin sadonkorjuun juhlistamiseksi[1], kesäkuun vadelmasadon korjuun jälkeen. Jälkiruoka valmistetaan kermasta, tuoreista vadelmista, skottilaisesta kaurasta ja viskistä. Sitä on kutsuttu "skottilaisten jälkiruokien kiistattomaksi kuninkaaksi".[2] Cranachan perustuu crowdie-juustosta, kevyesti paistetusta kaurasta, kermasta ja paikallisesta hunajasta tehtyyn aamiaiseen. Vadelmasatokautena aamiaiseen voidaan lisätä vadelmia.

Cranachania tarjoillaan nykyisin ympäri vuoden, ja erityisesti juhlapäivinä. Jälkiruokaa tarjoillaan perinteisesti tuomalla jokaista ainesosaa erikseen pöytään, jotta kukin voi koota jälkiruoan oman makunsa mukaan.[3]

Resepti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tästä perinteisestä skottilaisesta vanukkaasta on monta versiota. Aikaisemmissa resepteissä käytettiin crowdie-juustoa kerman sijaan tai sen lisäksi, ja sitä kutsuttiin joskus kerma-crowdieksi. Jotkut muut vanhemmat reseptit ovat yksinkertaisempia, jättäen viskin pois ja kohdellen marjoja valinnaisena lisänä. Uudemmissa resepteissä crowdie-juusto on vaihdettu kermavaahtoon. Uusissa resepteissä käytetään rasvaista kermaa, viskiä, hunajaa ja tuoreita vadelmia, sekä paistettua kauraa johon annetaan imeytyä pieni määrä viskiä yön yli.[4] Ruoka tarjoillaan usein korkeista jälkiruokalaseista.

Vaihtoehtoisiin versioihin kuuluu appelsiini-cranachan,[5] cranachan-trifle,[6] maustettu rommi ja shortbread-keksi. Maustettua rommia käytettäessä rommitaikina taitetaan kermavaahdon kanssa ja asetetaan shortbread-keksien päälle, minkä jälkeen vadelmat lisätään. Viskissä uitettuja rusinoita voidaan käyttää vadelmien sijaan. Suklaa-cranachania voidaan tehdä hienonnettujen paistettujen hasselpähkinöiden, kevyen muscovado-sokerin ja suklaan kanssa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Nigel Slater: Nigel Slater's classic cranachan recipe The Guardian. 11.9.2010. Viitattu 27.2.2023. (englanniksi)
  2. Felicity Cloake: How to make the perfect cranachan The Guardian. 13.8.2015. Viitattu 27.2.2023. (englanniksi)
  3. Mark Greenaway: Traditional Scottish recipe: Cranachan | Scotsman Food and Drink foodanddrink.scotsman.com. 5.12.2017. Viitattu 27.2.2023. (englanniksi)
  4. Cranachan, www.bbcgoodfood.com. BBC heinäkuu 2010. Viitattu 21. kesäkuuta 2020.
  5. Orange Cranachan, www.bbcgoodfood.com. BBC tammikuu 2010. Viitattu 21. kesäkuuta 2020.
  6. Raspberry Cranachan Trifle, www.bbcgoodfood.com. BBC tammikuu 2009. Viitattu 21. kesäkuuta 2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]