Comiket

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Comiket
コミケット
Tapahtumapaikka Tokio, Japani
Paikkakunta Kōtō
Ensimmäisen kerran 21. joulukuuta 1975
Aktiivisuus kahdesti vuodessa
Kävijöitä 590 000 vuonna 2013[1]
Järjestäjä Comic Market Preparations Comittee (Comiket PC)
Kotisivut

Comiket (jap. コミケット, Komiketto), tunnetaan myös nimellä Comic Market (jap. コミックマーケット, Komikku Māketto), on maailman suurin sarjakuvien omakustanne-myyntitapahtuma. Se järjestetään kahdesti vuodessa Tokiossa, Japanissa. Tapahtumassa myydään dōjinshi-sarjakuvien lisäksi muitakin dōjin-teoksia, kuten erilaisia videopelejä ja musiikkia. Ensimmäinen Comiket pidettiin 21. joulukuuta 1975, jolloin siihen osallistui vain 32 artistiryhmää (jap. サークル, sākuru, engl. circle) ja arviolta 600 kävijää. Nykyään tapahtuma kerää yli puolen miljoonan yleisöjä.[2]

Itse sisäänpääsy tapahtumaan on maksuton, mutta cosplay-harrastajien tulee maksaa 800 yenin (noin 7 euroa) maksu vaatteidenvaihtotilasta.[3] Useista Comiket-tapahtumissa myytävistä tuotteista tulee keräilyharvinaisuuksia, sillä niitä harvoin myydään tapahtumien ulkopuolella.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Comiket-tapahtuman aloittivat Yoshihiro Yonezawa, Teruo Harada ja Jun Aniwa ystävineen yliopistovuosinaan vuonna 1975. He toivoivat voivansa syventyä mangaan sen kaupallisen potentiaalin ollessa tuolloin vähäistä. Tapahtuman luomiseen johti osaltaan myös mangaan keskittyneen COM-aikakauslehden (jap. コム Komu) lopettaminen vuonna 1972.

Aika ja paikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tokyo Big Sight -tapahtumakeskus

Tapahtuma pidetään kahdesti vuodessa, elokuussa ja joulukuussa. Kesän tapahtumaan viitataan yleensä nimellä NatsuComi (jap. 夏コミ Natsukomi) ja talven tapahtumaan nimellä FuyuComi (jap. 冬コミ Fuyukomi). NatsuComi on kolmipäiväinen, ja järjestetään yleensä elokuun 15. päivän läheisenä viikonloppuna. FuyuComi on 2-3 päivän mittainen, ja kestää yleensä joulukuun 28:sta 31:een päivään. Tämänhetkinen tapahtumapaikka on Tokyo Big Sight -tapahtumakeskus Odaibassa, Kōtōn alueella Tokiossa. Tapahtuma keskittyy aikavälille 10:00-16:00, ja tuotteita on saatavilla kello 17:00 asti. Tapahtuman viimeisenä päivänä pöydät sulkevat tuntia aikaisemmin, eli noin kello 16:00.[2] Comiketin suuren suosion vuoksi järjestäjät kehottavat ensikertalaisia saapumaan iltapäivällä välttääkseen jonottamisen. Kymmeneltä saapuvat joutuvat jonottamaan sisäänpääsyä noin tunnin. Aamun ensimmäisillä junilla saapuneet saavat varautua odottamaan ovella noin viisi tuntia päästäkseen ensimmäisten joukossa kymmeneltä sisään.

Tapahtuman koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kääntyvä jono vuoden 2006 FuyuComista.

Vuonna 2001 tapahtumassa oli noin 35 000 myyjää, "piiriä" (jap. サークル sākuru, engl. circle). Arviolta 510 000 kävijää osallistui tapahtumaan kolmen päivän aikana, määrän ollessa noususuhteessa. Kävijöiden suuren määrän vuoksi puhelinyhtiöt pystyttävät alueelle väliaikaisia lisäantenneja pystyäkseen välittämään kaikki puhelut. Myös alueen hotellit, junat ja bussilinjat tekevät erityisjärjestelyjä selvitäkseen suuresta kävijämäärästä. Järjestyksessään 76. vuonna 2009 järjestetty kesä-Comiket keräsi arviolta 560 000 kävijää. Myös vuoden 2010 Comiketiin osallistui noin 560 000 kävijää, mikä viittaisi kävijämäärän vähittäiseen tasoittumiseen.[4]

Kävijät voidaan jakaa kolmeen kategoriaan:[5]

 • yleiset osallistujat
 • piirit (yhden henkilön piirit tai kollektiivit)
 • työntekijät

Katalogi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtuman oma katalogi sisältää yleistietoja Comiketin myyjistä, ostajista sekä itse tapahtumasta. Se on saatavilla painettuna ja CD-levyllä. Painettu versio on arviolta puhelinluettelon paksuinen. Se sisältää listan kaikista tapahtumaan osallistuvista myyjistä, kartan tapahtuma-alueesta, opasteita tapahtumapaikalle ja sen sisällä kulkemiseen, säännöt sekä muutaman kuvan jokaisesta osallistuvasta myyjäryhmästä, piiristä (jap. サークル sākuru, engl. circle). Katalogi on japaninkielinen, B5-kokoinen, noin 1400 sivua paksu ja sitä painettiin vuonna 2008 noin 110 000 kappaletta.[2]

Katalogi ei ole pakollinen, mutta ilman sitä tapahtumasta on sen suuruuden vuoksi lähes mahdotonta löytää etsimäänsä. Katalogeja myydään yleensä teltoissa tapahtuma-alueen sisällä ja ympärillä.

CD-versio sisältää muun muassa seuraavat ominaisuudet:

 • Hakumahdollisuus päivän, sijainnin, piirin, teoksen tai tyylilajin mukaan
 • Värikoodatun "ostoslistan" luominen
 • Interaktiivinen kartta
 • Omien karttojen luominen
 • Listojen tallentaminen tietokoneelle

Katalogista ei ainakaan toistaiseksi ole saatavilla englanninkielistä versiota. Yleensä katalogi tulee myyntiin noin kaksi viikkoa ennen tapahtuman alkua. Sen hinta on noin 2000-2500 yeniä (noin 16-21 euroa).

Tapahtuman ongelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtuman jatkuva kasvu on aiheuttanut myös ongelmia. Ostaakseen määrältään rajoitettuja teoksia lempiartisteiltaan, tuhannet ihmiset kokoontuivat jonottamaan jopa päiviksi ennen tapahtuman alkamista, aiheuttaen turvallisuuteen liittyviä ongelmia. Tämän vuoksi jonottaminen on nykyään kielletty ennen Comiketin varsinaista alkamispäivää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Comic Market 84 Sets Record With 590,000 Across 3 Days 13. heinäkuuta 2013. Anime News Network. Viitattu 17. joulukuuta 2013. (englanniksi)
 2. a b c Comic Market Preparations Comittee: What is the Comic Market? (PDF) Elokuu 2008. Comiket Inc.. Viitattu 1. huhtikuuta 2011. (englanniksi)
 3. Comiket - To Attendees from Overseas (englanniksi)
 4. Uusitalo, Petteri: Comiket ei rikkonut viime vuoden kävijäennätystään 17. elokuuta 2010. Anime-lehti. Arkistoitu 4.2.2011. Viitattu 17. joulukuuta 2013.
 5. Álvaro David Hernández Hernández: The Japanese Amateur Textual Production Scene: Activities and Participation in Dōjin Cultures editorialrestauro.com.mx. 6. joulukuuta 2016. Viitattu 24.1.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]