Claude Jade

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Claude Jade vuonna 1994.

Claude Jade ( Claude Marcelle Jorré) 8. lokakuuta 1948 Dijon1. joulukuuta 2006 Boulogne-Billancourt) oli ranskalainen näyttelijä.

Claude Jade aloitti näyttelemisen Dijonin konservatoriossa 14-vuotiaana.

Hän sai palkinnon parhaista näyttelijöistä vuonna 1966. Hän meni Pariisiin. Opetus Jean-Laurent Cochetissa. 1967 Claude soittaa teatteria Pariisissa. Sieltä löytyy François Truffaut. Elokuvaohjaaja antaa nuorelle näyttelijälle johtavan roolin Varastettuja suudelmia -kappaleessa. Claude Jade on nyt Jean-Pierre Léaudin kumppanina Christine Darbonin roolissa. 1968 hän juhli huhtikuussa Kihlaus sitoutumista nuori näyttelijä Claude Jade. Hän kuitenkin erosi Jadesta jo ennen hääpäivää kesäkuussa. Truffaut ja Claude Jade ovat läheisiä ystäviä. Hän kutsui 16 vuotta itseään nuorempaa Claude Jadea rakastavasti "kolmanneksi tyttärekseen". Truffaut tekee vielä kaksi elokuvaa Claude Jaden kanssa, hän on hänen muse: Hänestä tuli myöhemmin Doinelin vaimo: Varastettuja suudelmia (1968), Nuori pari (1970), Rakkaus karkuteillä (1979).

Claude Jade esiintyy paljon kansainvälisissä elokuvissa: Yhdysvalloissa, Belgiassa, Italiassa, Japanissa ja Neuvostoliitossa. Hän on myös saanut mainetta monien televisioelokuvien ja tv-sarjojen (Neljä naista ristillä, 1979; "Cap des Pins", 1998-2000)

1998 näyttelijä Claude Jade palkitaan suuresta taiteellisesta ansioistaan Ranskassa palkinnon Kunnialegioona saajaksi.

2006 Claude Jade on viimeinen johtava rooli lavalla: Céliméne "Celimene ja kardinaali", Ohjaus Jacques Rampal, näytelmän tekijä. Se on myös kuvattu DVD: llä.

Claude Jade kuolee nuorena 58-vuotiaana.

Elokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.