Keskustarata

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Citybanan)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Keskustarata kartalla punaisella merkittynä

Keskustarata eli Citybanan on Tukholman pendeltåg-paikallisjunaverkkoon kuuluva kuusi kilometriä pitkä rautatietunneli. Sen rakentaminen alkoi 24. tammikuuta 2009, ja se avattiin liikenteelle 10. heinäkuuta 2017. Kaikki Tukholman paikallisjunat siirtyivät tunnelin avauduttua Tomtebodan ja Tukholman eteläisen aseman väliseltä, kapasiteettinsa äärirajoilla olevalta radalta uuteen neliraiteiseen tunneliin. Nykyinen, maanpäällinen rata jää kaukojunien käyttöön. Uudistus kaksinkertaistaa raidekapasiteetin Tukholmassa.[1]

Tunneliradalla on kaksi uutta asemaa: Tukholman keskusta korvaa nykyisen Tukholman keskusrautatieaseman ja Tukholman Odenplan nykyisen Karlbergin aseman paikallisjunaliikenteessä. Odenplanin asemalla on mahdollista vaihtaa metron vihreään linjaan ja keskustan asemalla kaikkiin metrolinjoihin. Asemat ovat esteettömiä, korkeatasoisia, ja niillä on ensimmäistä kertaa Tukholman raideliikenteessä laituriovet.

Hankkeella tavoitellaan ennen kaikkea junaliikenteen täsmällisyyden ja aikatauluvarmuuden parantamista sekä metron vaihtomahdollisuuksien lisäämistä. Tämän lisäksi myös matka-aika rataosuudella nopeutuu muutamalla minuutilla, ja sekä paikallis- että kaukojunaliikennettä voidaan lisätä merkittävästi. Hanke on valmistuessaan Ruotsin historian suurin infrastruktuurihanke.[2]

Kun nykyinen rautatie ylittää Saltsjönin sillalla, Keskustarata kulkee mereen laskettua, paaluille asennettua putkea pitkin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Om Citybanan Trafikverket (ruotsiksi)
  2. Huikko, Riitta: "Kaikki voivat nähdä taideteokseni Citybanan uudella asemalla" Sisuradio. 3.6.2017. Sveriges Radio. Viitattu 1.7.2017.
Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.