Keskustarata

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Citybanan)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Keskustarata
Citybanan karta.jpg
Keskustarata kartalla punaisella merkittynä
Perustiedot
Reitti  Tomteboda – Tukholma eteläinen
Rakennettu  2009–2017
Avattu  10. heinäkuuta 2017
Omistaja  Ruotsin lippu Ruotsin valtio
Ylläpitäjä  Liikennevirasto
Liikenne
Operaattori(t)  SL tilaajana
MTR tuottajana
Tekniset tiedot
Pituus  7,4 km
Raiteiden lkm  2
Raideleveys  1 435 mm
Sähköistys  kyllä
Sallittu nopeus 
 • henkilöliikenteessä  90 km/h
Liikenteenohjaus
Kulunvalvonta  ATC

Keskustarata eli Citybanan on Tukholman pendeltåg-paikallisjunaverkkoon kuuluva kuusi kilometriä pitkä rautatietunneli. Kaikki Tukholman paikallisjunat siirtyivät tunnelin avauduttua Tomtebodan ja Tukholman eteläisen aseman väliseltä, kapasiteettinsa äärirajoilla olevalta radalta uuteen kaksiraiteiseen tunneliin. Nykyinen, maanpäällinen rata jää kaukojunien käyttöön. Uudistus kaksinkertaistaa raidekapasiteetin Tukholmassa.[1] Rakennustyöt oli tarkoitus aloittaa jo 2006, mutta silloinen hallitus kyseenalaisti hankkeen mielekkyyden ja hanketta lykättiin. Lopullisesti rakentaminen aloitettiin 24. tammikuuta 2009, ja hanke valmistui puoli vuotta etuajassa heinäkuussa 2017.

Tunneliradalla on kaksi uutta asemaa: Tukholman keskusta korvaa Tukholman keskusrautatieaseman ja Tukholman Odenplan Karlbergin aseman paikallisjunaliikenteessä. Odenplanin asemalla on mahdollista vaihtaa metron vihreään linjaan ja keskustan asemalla kaikkiin metrolinjoihin. Asemat ovat esteettömiä, korkeatasoisia, ja niillä on ensimmäistä kertaa Tukholman raideliikenteessä laituriovet.

Hankkeella tavoitellaan ennen kaikkea paikallisjunaliikenteen heikoksi mielletyn täsmällisyyden ja aikatauluvarmuuden parantamista sekä metron vaihtomahdollisuuksien lisäämistä.[1] Tämän lisäksi myös matka-aika rataosuudella nopeutuu muutamalla minuutilla, ja sekä Tukholman läpi kulkevaa paikallis- että kaukojunaliikennettä voidaan lisätä merkittävästi. Hanke on valmistuessaan Ruotsin historian suurin infrastruktuurihanke.[2]

Kun nykyinen rautatie ylittää Saltsjönin sillalla, Keskustarata kulkee mereen laskettua, paaluille asennettua putkea pitkin.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Om Citybanan 29.3.2017. Liikennevirasto. Viitattu 24.8.2017. (ruotsiksi)
  2. Huikko, Riitta: "Kaikki voivat nähdä taideteokseni Citybanan uudella asemalla" Sisuradio. 3.6.2017. Sveriges Radio. Viitattu 1.7.2017.
  3. Citybanans tunnel i Riddarfjärden 20.1.2017. Liikennevirasto. Viitattu 24.8.2017. (ruotsiksi)