Carlos Zárate

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Carlos Zárate Serna, "El Cañas", (s. 23. toukokuuta 1951 Tepitossa, liittovaltion alueella, Meksikossa) on meksikolainen entinen kääpiösarjan nyrkkeilijä. Hänen uransa parhaat vuodet ajoittuivat 1970-luvulle, jolloin hän oli painoluokassaan maailman huipulla.

Amatööriurallaan Zárate otteli 33 ottelua, joista voitti kaikki, 30 tyrmäyksellä. Vuonna 1970 alkaneella ammattilaisurallaan hän otteli 65 ottelua, joista voitti 61 (58 tyrmäyksellä) ja hävisi neljä. 23 ensimmäisessä ammattilaisottelussaan hän voitti vastustajansa tyrmäyksellä ennen kuin 30. tammikuuta 1974 voitti Victor Ramirezin pisteillä. Tämän jälkeen hän jälleen tyrmäsi kaikki vastustajansa ennen vuotta 1978. Vuonna 1976 hän voitti WBC-liiton kääpiösarjan maailmanmestaruusottelussa Rodolfo Martinezin tyrmäyksellä yhdeksännessä erässä. Hän puolusti mestaruuttaan tyrmäyksillä Paul Ferreria, Waruinge Nakayama ja Fernando Cabanelaa vastaan.

23. huhtikuuta vuonna 1977 Zárate kohtasi Inglewoodissa, Kaliforniassa WBA-liiton maailmanmestarin, maanmiehensä Alfonso Zamoran, jonka tilasto ennen ottelua oli 29-0 29:llä tyrmäyksellä. Neljännessä erässä Zamora kävi lattiassa kolmesti ennen kuin hänen isänsä heitti pyyhkeen kehään. Zárate julistettiin kiistattomaksi maailmanmestariksi, mutta vain epävirallisesti, kun kumpikaan liitto ei suostunut tunnustamaan ottelua. Ring Magazine -lehti valitsi Záraten vuoden nyrkkeilijäksi.

Zárate puolusti WBC-liiton kääpiösarjan mestaruuttaan menestyksekkäästi Danilo Batistaa, Juan Francisco Rodriguezia, Alberto Davilaa, Andres Hernandezia ja Emilio Hernandezia vastaan. 28. lokakuuta 1978 hän otteli WBC-liiton ylemmän kääpiösarjan mestaruudesta Wilfredo Gomezia vastaan, mutta hävisi teknisellä tyrmäyksellä viidennessä erässä.

Zárate palasi tappionsa jälkeen takaisin kääpiösarjaan, missä hän menestyksekkäästi puolusti mestaruuttaan Mensah Kpalongoa vastaan. 3. kesäkuuta 1979 hän puolusti mestaruuttaan Lupe Pintoria vastaan. Pintor kävi neljännessä erässä lattiassa, mutta Zárate lopulta hävisi kamppailun pistein 142-143, 142-143, 145-133.

Pintorille kärsityn tappion jälkeen Zárate lopetti uransa, mutta palasi takaisin vuonna 1986. Hän voitti 12 peräkkäistä ottelua ennen tappiotaan WBC:n ylemmän kääpiösarjan mestaruusottelussa Jeff Fenechille 16. lokakuuta 1987. 29. helmikuuta 1988 hän otteli samasta tittelistä vielä Daniel Zaragozaa vastaan, mutta hävisi jälleen ja lopetti uransa lopullisesti.

Vuonna 1994 Zarate valittiin nyrkkeilyn Hall of Fameen.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]