Jeff Fenech

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jeff Fenech
Henkilötiedot
Koko nimi Jeff Fenech
Syntynyt28. toukokuuta 1964
Sydney, Uusi Etelä-Wales, Australia
Kansalaisuus Australia
Nyrkkeilijä
Lempinimi Marrickville Mauler
Pituus 172 cm
Painoluokka ylempi kääpiösarja
Kätisyys oikeakätinen
Ammattilaistilastot
Ottelut 33
Voitot 29
– tyrmäysvoitot 21
Tappiot 3
Ratkaisemattomat 1
Ei tuomiota/
mitätöity
0
Aiheesta muualla
www.jefffenech.com

Jeff Fenech (s. 28. toukokuuta 1964 Sydneyssä, Australiassa) on australialainen entinen nyrkkeilijä. Hänen nyrkkeilyuransa parhaat vuodet ajoittuivat 1980-luvun loppupuoliskolle. Ammattilaisurallaan Fenech otteli 32 kertaa ja saavutti 28 voittoa (21 tyrmäystä), kolme tappiota ja yhden ratkaisemattoman.

Fenech syntyi ja kasvoi Sydneyn Marrickvillessä. Hänen vanhempansa olivat kotoisin Maltalta. Fenech oli Australian nyrkkeilyjoukkueen kapteeni vuoden 1984 kesäolympialaisissa Los Angelesissa. Kisoissa Fenech kuitenkin jäi mitalien ulkopuolelle. Samana vuonna hän ryhtyi ammattilaiseksi ja voitti jo kolmannessa ammattilaisottelussaan marraskuussa kotimaansa ylemmän kärpässarjan mestaruuden tyrmättyään Junior Thompsonin neljännessä erässä ja vuoden 1985 alkupuolella Wayne Mulhollandilta kääpiösarjan Uuden Etelä-Walesin mestaruuden sekä avoinna olleen eteläisen Tyynenmeren mestaruuden. Samana vuonna 26. huhtikuuta hän voitti IBF-liiton kääpiösarjan maailmanmestaruuden hallitsevalta mestarilta Satoshi Shingakila teknisellä tyrmäyksellä yhdeksännessä erässä. Hän puolusti mestaruuttaan menestyksekkäästi Shingakia, Jerome Coffeeta ja Los Angelesin olympiakultamitalistia Steve McCroryta vastaan. Huhtikuussa 1987 hän voitti Tony Milleriltä pisteillä Australian höyhensarjan mestaruuden.

8. toukokuuta 1987 Fenech kohtasi WBC-liiton ylemmän kääpiosarjan maailmanmestaruusottelussa hallitsevan mestarin Samart Payakaroonin ja tyrmäsi tämän neljännessä erässä. Samana vuonna hän puolusti menestyksellä mestaruuttaan Greg Richardsonia ja Carlos Zaratea vastaan. Loppuvuodesta hän siirtyi höyhensarjaan ja tyrmäsi joulukuussa Osmar Alfredo Avilan ensimmäisessä erässä. Seuraavan vuoden maaliskuussa hän otteli Victor Callejasia vastaan WBC-liiton höyhensarjan avoimesta maailmanmestaruudesta. Ottelu päättyi kymmenennessä erässä Fenechin voittoon teknisellä tyrmäyksellä. Mestaruutensa myötä Fenechistä tuli ensimmäinen tappioton ottelija, joka on kyennyt maailmanmestaruuteen kolmessa painoluokassa. Hän puolusti mestaruuttaan Tyrone Downesia, Georgie Navarroa ja Marcos Villasanaa vastaan. Koko uransa ajan Fenech oli kärsinyt kämmenvammoista, jotka aiheuttivat hänelle kipuja ja ilmoitti tämän vuoksi lopettavansa uransa voitettuaan Villasanan. Lopettamispäätös ei kuitenkaan pitänyt kovin kauan, sillä Fenech palasi kehiin vielä saman vuoden marraskuussa ja voitti ylemmän höyhensarjan kamppailussa Mario Martinezin pisteillä.

Seuraavan kerran Fenech otteli tammikuussa 1991 ja voitti John Kalbhennin teknisellä tyrmäyksellä neljännessä erässä. Saman vuoden kesäkuussa hän kohtasi hallitsevan mestarin Azumah Nelsonin WBC-liiton ylemmän höyhensarjan maailmanmestaruusottelussa Las Vegasissa. Ottelu päättyi ratkaisemattomaan ja uusintakohtaaminen järjestettiin maaliskuussa 1992. Tällä kertaa Fenech hävisi teknisellä tyrmäyksellä kahdeksannessa erässä. Tappionsa jälkeen Fenech otteli vielä joitakin kertoja ja kohtasi vielä vuonna 1996 Philip Holidayn IBF:n kevytsarjan maailmanmestaruusottelussa, mutta hävisi teknisellä tyrmäyksellä toisessa erässä. Ottelun jälkeen hän lopetti uransa. Fenech teki yhden ottelun mittaisen paluun vuonna 2008. Ottelussa Fenech kukisti Azumah Nelsonin kymmeneräisessä ottelussa enemmistöpäätöksellä.[1]

Uransa jälkeen Fenech on jatkanut toimintaansa nyrkkeilyn parissa ja valmentanut muiden muassa Mike Tysonia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]