Carl Rogers

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Carl Rogers

Carl Ransom Rogers (s. 8. tammikuuta 1902, Oak Park, Illinois, USA; k. 4. helmikuuta 1987, La Jolla, Kalifornia, USA) oli vaikutusvaltainen amerikkalainen psykologi, joka yhdessä Abraham Maslow'n kanssa perusti humanistisen psykologian tutkimussuunnan. Rogersilla oli myös keskeinen rooli henkilökeskeisen psykoterapian kehityksessä.

Rogers kannatti ajatusta, että ihmisellä on syntyessään positiivisia, sosiaalisia mahdollisuuksia ja voimakas pyrkimys toteuttaa niitä. Lapsella on kehittyvä minäkuva, eli käsitys itsestään, joka pääosin on sosiaalisesti muovautunut.

Rogersin vaikutteiden yhtenä lähteenä on mainittava fenomenologia. Tämä filosofinen suuntaus tutki maailmaa ensimmäisen persoonan näkökulmasta, luottaen ilmeisyyteen tai itsestäänselvyyteen ensisijaisena kriteerinä.

Fenomenologiset vaikutteet näkyvat erityisesti siinä, että Rogers pyrkii selittämään ihmisen toimintaa hänen välittömästä kokemuksestaan käsin, kun vaikkapa psykoanalyysi kuvaa ihmistä pääosin kolmannesta persoonasta käsin. Näin ihmisten toiminta tulee ymmärrettäväksi, mikäli se vain suhteutetaan hänen henkilökohtaiseen kokemusmaailmaansa.

Rogersin kuvaama asiakaslähtöinen psykoterapia perustui tämän kokemusmaailman ymmärtämiseen. Kun terapeutti osaa arvostaa ja eläytyä asiakkaaseensa, ikään kuin asettua tämän asemaan, johtaa tämä myönteiseen muutosprosessiin. Tämän avulla asiakas voi taas integroida itseensä syrjään tai huomiotta jääneet puolet kokemusmaailmansa.