Camille Pissarro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Camille Pissarro
Pissarro kuvattuna noin vuonna 1900.
Pissarro kuvattuna noin vuonna 1900.
Henkilötiedot
Syntynyt10. heinäkuuta 1830
Charlotte Amalie, Tanskan Länsi-Intia
Kuollut13. marraskuuta 1903
Pariisi, Ranska
Kansalaisuus ranskalainen
Taiteilija
Ala taidemaalari
Taidesuuntaus Impressionismi
Kuuluisimpia töitä maalais- ja kaupunkimaisemat
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Camille Pissarro (10. heinäkuuta 1830 Charlotte Amalie, Tanskan Länsi-Intia13. marraskuuta 1903 Pariisi, Ranska)[1] oli ranskalainen taidemaalari. Hän oli johtavia impressionisteja.

Pissarro syntyi Neitsytsaarilla. Hänen isänsä oli varakas kauppias, äiti oli kotoisin Dominikaanisesta tasavallasta;[2] hänen isäpuolinen sukutaustansa oli portugalinjuutalaista ja äidinpuolinen ranskanjuutalaista.[3] Häntä ei kiinnostanut jatkaa isänsä liiketoimintaa Karibialla, vaan hän muutti vuonna 1855 Ranskaan ryhtyäkseen taidemaalariksi.

Pissarro aloitti taiteilijauransa Courbet’n ja Corot’n vaikutuksen alaisena, mutta kehitti hyvin pian oman persoonallisen tyylinsä. 1870-luvulla hän liittyi impressionisteihin ja osallistui kaikkiin heidän näyttelyihinsä vuosina 1874–1886. Pissarro tuli hyvin toimeen erilaisten taiteilijoiden kanssa, joten hänestä tuli eräänlainen impressionisteja koossa pitävä voima. Hän myös tunnisti hyvin varhaisessa vaiheessa Paul Cézannen taiteellisen lahjakkuuden. Hänestä tuli Cézannen tärkein ystävä ja tukija. Pissarro ja Cézanne tekivät kymmeniä maalauksia 1860–1880-luvuilla vierekkäin.[4][5]

Pissarro on ainoa merkittävä impressionisti, joka voidaan luokitella myös neoimpressionistiksi. 1880-luvulla hän nimittäin kiinnostui Georges Seurat’n pointillistisesta maalaustekniikasta ja sovelsi sitä useisiin omiin teoksiinsa.[6]

Kaupallista menestystä Pissarro saavutti vasta 1890-luvulla. Vanhalla iällä häntä vaivasivat silmäsairaudet, mutta tästä huolimatta hän jatkoi tarmokkaasti maalaamista.

Maalauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pontoisen Camille Pissarro -museo. (ranskaksi)

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Camille Pissarro.
Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.