Jean-Baptiste Camille Corot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jean-Baptiste Camille Corot
Omakuva, n. 1835.
Omakuva, n. 1835.
Henkilötiedot
Syntynyt16. heinäkuuta 1796
Pariisi, Ranska
Kuollut22. helmikuuta 1875
Pariisi, Ranska
Kansalaisuus Ranska ranskalainen
Taiteilija
Ala taidemaalari
Taidesuuntaus Barbizonin koulu
Kuuluisimpia töitä maisemat
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Jean-Baptiste Camille Corot (16. heinäkuuta 1796 Pariisi22. helmikuuta 1875 Pariisi)[1] oli ranskalainen taidemaalari. Corot’n laajan tuotannon painopisteenä oli maisemamaalaus, mutta hän maalasi myös runsaasti muotokuvia. Hänen taiteelleen on ominaista hienovarainen värisävyjen käyttö ja hieman surumielinen tunnelma. Hän oli ensimmäisiä ulkoilmamaalareita, jotka käyttivät alla prima- eli kertamaalaustekniikkaa.[2]

Elämänvaiheet ja aihevalinnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Camille Corot oli verkatehtailijan ja kuuluisan muotitaiteilijan poika. Hän maalasi aluksi vain huvikseen. Hän sai uusklassistista taideopetusta, mutta kun samaan aikaan Britanniassa oli vallalla vapaan maisemamaalauksen virtaus, alkoi Corotkin maalata ulkona.[3] Corotista tuli vannoutunut ulkoilmamaalari. Hän vietti kesät maastossa aiheita etsien ja luonnoksia tehden, ja siirtyi vasta talvella ateljeehen tehdäkseen luonnosten avulla varsinaiset maalaukset. Suurimman osan aiheistaan hän haki Ranskan maaseudulta, mutta hän teki myös kolme pitkää Italian matkaa, jotka olivat hyvin tärkeitä hänen taiteellisen kehityksensä kannalta. Hänen Italiassa tekemänsä öljyväriluonnokset ovat nykyään jopa yhtä arvostettuja kuin hänen myöhemmät valmiit työnsä.

Corot alkoi menestyä 1840-luvulla, ja 1850-luvulla hänen teoksiaan osti jopa keisari Napoleon III. Menestys ei saanut häntä kuitenkaan muuttamaan elämäntyyliään: hän pysyi täydellisesti taiteelleen omistautuneena ihmisenä eikä koskaan perustanut perhettä tai osallistunut mihinkään yhteiskunnalliseen toimintaan. Corot’n epäpoliittisuus ilmenee selkeästi myös hänen taiteessaan, jossa ei näy mitään merkkejä 1800-luvun suurista muutoksista, teollistumisesta ja nationalismin noususta. Hänen aihevalintansa liittyvät paremminkin 1700-luvun rousseaulaiseen luontoromantiikkaan. Myös klassisen ranskalaisen maisemamaalauksen vaikutus (esimerkiksi Nicolas Poussin) näkyy Corot’n taiteessa.

Corot kuului Barbizonin koulun johtaviin taiteilijoihin. Vanhemmilla päivillään hän tuli tunnetuksi nuorten taiteilijoiden taloudellisena tukijana ja sai lempinimen ”Papa Corot”. Hän myös lahjoitti runsaasti rahaa hyväntekeväisyyteen.

Työtapa ja tyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Corot tutki tarkoin sitä, miten erilaiset valaistusolosuhteet vaikuttivat maisemaan. Hän pyrki tallettamaan maalauksiinsa tietyn hetken, jolloin valaistus teki maisemasta erityisen puhuttelevan. Useimmiten tuo hetki ajoittui aamunkoittoon tai iltahämärään. Tämä Corot’n kiinnostus hetkellisten vaikutelmien tallentamiseen teki hänestä tärkeän esikuvan impressionisteille.[3] Corot’n klassisen hillityt muotokuvat puolestaan inspiroivat myöhemmin muun muassa Pablo Picassoa.

Corot maalasi myös henkilökuvia, mutta ne oli tarkoitettu vain hänen läheisilleen. Nämä teokset tulivat julkisuuteen vasta 1900-luvun alussa. Teoksissa on sekä herkkiä perhekuvia että taiteilijan viimeisinä vuosinaan tekemiä nuoria, mietteliäitä naishahmoja. [3]

Maalauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Britannica.com: Camille Corot
  2. Marylin Scott: Öljyvärimaalauksen tietokirja, s. 62, Mäkelä 2006. ISBN 9518825688.
  3. a b c Otavan suuri Ensyklopedia, 2. osa (Cid–Harvey), s. 814–816, art. Corot, Camille. Otava, 1977. 951-1-04170-3.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jean-Baptiste Camille Corot.
Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.