Bionic Commando

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bionic Commando
Bionic Commando arcade flyer.png
Kehittäjä Capcom
Software Creations
Julkaisija Capcom
Go!
Suunnittelija Tokuro Fujiwara
Säveltäjä Harumi Fujita
Pelisarja Bionic Commando
Julkaistu 1987
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli, kaksinpeli
Ikäluokitus USK 12
Alusta kolikkopeli, Amiga, Atari ST, Commodore 64, Amstrad CPC, NES, ZX Spectrum
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Bionic Commando (Japanissa nimellä Top Secret) on Capcomin vuonna 1987 julkaisema kolikkopeli. Brittiläinen Software Creations käänsi ja Go! julkaisi sen myöhemmin myös useille kotitietokoneille (Amiga, Amstrad CPC, Atari ST, Commodore 64, ZX Spectrum).

Bionic Commandon päähahmo on pelin nimenkin mukaisesti kommando, jolla on varusteenaan bioninen käsivarsi, josta se voi singota heittokoukun ja sen avulla heijata itseään eteenpäin pelialueella. Vaikka kyseessä onkin tasohyppelypeli, pelaaja ei kykene hyppäämään, vaan kuilujen ja esteiden ylittämisessä on käytettävä apunaan bionista käsivartta.

8-bittisen Nintendon käännös pelistä tehtiin kokonaan uudestaan, ja siihen sisältyy uutena piirteenä esimerkiksi karttanäyttö, josta valitaan alue. Capcom mainostikin peliä Yhdysvalloissa Commando-pelin jatko-osana ja vertasi pelin päähahmoa Commandon Super Joe -nimiseen päähahmoon. Myöhemmin Super Joe lisättiin Bionic Commandon NES-version vaihtoehtoiseksi pelihahmoksi.

Pelin NES-versiosta tuli varsin suosittu. Niko Nirvi arvioi myös suoraan kolikkopeliin perustuneet tietokonekäännökset varsin hyviksi MikroBitti-lehden vuoden 1988 syyskuun numerossa. Tietokonekäännökset eivät kuitenkaan saaneet lehdistössä varauksettomia kehuja. Commodore 64:lle pelistä ilmestyi kaksi versiota, joista toista on pidetty ala-arvoisena.

Tim Follin sovitti kolikkopelin soundtrackin tietokonekäännöksiin. Etenkin Amigan ja Commodore 64:n versioiden musiikit ovat jääneet elämään harrastajien piirissä. NES-versiossa on kokonaan uudet musiikit ja niistäkin on tehty remiksauksia 2000-luvulla.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä seurattavan päähahmon on tarkoituksena ujuttautua vihollisen tukikohtaan ja estää tämän aikeet laukaista ohjuksia. Onnistuakseen tässä pelaajan on läpäistävä viisi seuraavaa tasoa.

Pelisarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]