Biolan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Biolan Oy
Perustettu 1974[1]
Toimitusjohtaja Teppo Rantanen[1]
Kotipaikka Eura[1]
Liikevaihto 38,9M € (2017)[1]
Liikevoitto 1,5M € (2017)[1]
Henkilöstö 54 (2016)[1]
Biolanin konttori Eurassa.

Biolan Oy on suomalainen yritys, joka valmistaa kasvualustoja, lannoitteita, maanparannusaineita ja niihin liittyviä laitteita, kuten kompostoreja, sekä jätevedenpuhdistuslaitteita. Yritys keskittyy erityisesti luonnonmukaiseen viljelyyn ja kestävään viheralueiden hoitoon liittyviin tuotteisiin.[2] Biolanin pääkonttori sijaitsee Eurassa.

Yritys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnusluvut ja yritysrakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Biolan Oy on kasvava, suomalaisomistuksessa säilynyt perheyritys. Biolan Groupin liikevaihto on 35 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa on 130 henkilöä, joista yli kolmannes ulkomailla. Emoyhtiön Biolan Oy:n liikevaihto on 20 miljoonaa euroa.

Biolan Oy -konserniin kuuluu kuusi tytäryhtiötä: ammattiviljelysektorille keskittyvä Novarbo Oy, ekologisen asumisen tuotteita myyvä Biolan Ekoasuminen Oy sekä tuotantoyhtiöt Virossa ja Kiinassa sekä vientiyhtiöt Venäjällä ja Ruotsissa. Lisäksi Biolan Groupiin kuuluu mm. kompostoreja ja käymälöitä valmistava Favorit Tuote Oy.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Biolan perustettiin vuonna 1974 Kariniemi Oy:n sisaryritykseksi hyödyntämään broilerintuotannossa syntyvää lantaa.[3] Perustamisvuonnaan Biolan toi ensimmäisenä yrityksenä maailmanmarkkinoille raemuotoisen luonnonlannoitteen. Neljä vuotta myöhemmin yritys toi markkinoille Suomen ensimmäisen kompostorin. Vuonna Multatehdas valmistui 1985 ja siitä lähtien Biolan on valmistanut multatuotteita niin huonekasveille kuin puutarhaankin. Vuonna 1998 markkinoille tuotiin kompostikäymälä. 2000-luvulla tuoteperhe laajentui jätevesien käsittelyä koskeviin laitteisiin. Kotitalouden pesuvesien puhdistukseen tarkoitettu Biolan Harmaavesisuodatin sai maakunnallisen Innosuomi-palkinnon vuonna 2004. Yksi merkittävimpiä oivalluksia oli käyttää harmaavesisuodattimien suodatinmateriaalina sirppisammalta, jota nostetaan rehevöityneiden järvien kunnostustöiden yhteydessä järvien ravinnetilan parantamiseksi. 2010-luvulla puhdistamotuoteperhe on täydentynyt mustien jätevesien puhdistukseen tarkoitetuilla puhdistamolaitteilla.

Kiertotalous ja kestävä kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Biolan on vuosien ajan määrätietoisesti kehittänyt kiertotaloutta ja kestävän kehityksen mukaista toimintaa. Vuonna 2011 yritys voitti kultaa ja sen myötä Eco Management -palkinnon ranskalaisessa Eco Trophées -kilpailussa. Palkinto myönnetään yritykselle, joka on parhaiten sitoutunut kestävään kehitykseen.[4] Osa Biolanin tuotteista tuotetaan yrityksen oman tuulivoimalan sähköllä.[5] Biolan osallistui yhdessä Fazerin ja ajatushautomo Demos Helsingin kanssa Dodo ry:n Kääntöpöytä-projektiin, jossa kaupunkiviljelijät voivat levittää parveke- ja kotikasvatukseen tarvittavia tuotteita.[6]

Pääkonttori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Biolanin pääkonttori Euran Kauttualla Valtatie 12:n varrella valmistui vuonna 2010. Kyseessä on Suomen suurin pilaripalkkitekniikalla rakennettu talo.[7] Rakennus on suunniteltu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, ja se sisältää useita kiinnostavia ratkaisuja, kuten itsestäänpuhdistuvan lasin ja meriruo'on käyttö kattomateriaalina. Rakennuksen sisällä on yli tuhannesta kasvista koostuva viherseinä sekä englantilainen puhelinkoppi.[8] Rakennuksen lämmitys on järjestetty kalliolämmön avulla, ja siellä sekä läheisellä tehtaalla syntyvät jätevedet puhdistetaan ja kierrätetään paikan päällä käyttäen Biolanin itse kehittämää vedenpuhdistusjärjestelmää.[9]

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puutarha- ja huonekasvituotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Biolan tuottaa luonnonmukaisesti lannoitettuja multa- ja turveseoksia sekä erikoistuneempia kasvualustoja esimerkiksi orkideojen ja kaktusten kasvatukseen. Yritys myy luonnonmukaisia lannoitteita ja ravinneseoksia. Yrityksen vanhin tuotemerkki tällä alalla on kompostoimalla valmistettu Biolan Musta Multa. Vuonna 2018 Suomen Puutarhakauppiaat ry valitsi Vuoden Puutarhatuotteeksi Biolan Istutusmullan, joka sisältää sekä biohiiltä että mykorritsoja.

Kompostorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Biolan on Suomen vanhin kompostoreja myyvä ja valmistava yritys.[10] Valikoimaan kuuluu tällä hetkellä neljä kompostorimallia, mm. luonnonkiven näköiseksi maisemoitu kompostori. Osa malleista on lämpöeristetty ympärivuotista kompostointia varten.[11] Vuonna 2011 Biolanin Pikakompostori 220 sai hopeaa ranskalaisessa ympäristötuotealan Eco Trophées -kilpailussa. [12] Samalla kompostorilla on myös Joutsenmerkki.[13]

Jätevedenpuhdistamot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Biolan valmistaa seitsemää jätenvedenpuhdistamomallia. Harmaille vesille, kuivakäymälöiden suotonesteille sekä kaikille kotitalouksien jätevesille on omat mallinsa. Pienimmät mallit on tarkoitettu pienten ja satunnaisten harmaan veden lähteiden, kuten saunojen, jätevedenpuhdistukseen. Suurimmat mallit soveltuvat enimmillään seitsemän hengen kotitalouksien kaikkien jätevesien puhdistukseen.

Kuivakäymälät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Biolan valmistaa kuutta kuivakäymälämallia, joiden toimintaperiaatteet perustuvat joko kompostointiin, erotteluun tai jäädyttämiseen. Kompostoiva malli soveltuu myös biojätteen kompostointiin.

Panoraamakuva Biolanin tehdasalueesta Eurassa.
Panoraamakuva Biolanin tehdasalueesta Eurassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d e f Vainu.io search.vainu.io.
 2. Yritysesittely Biolan Oy. Viitattu 4.4.2012.
 3. Yritysesittely Biolan Oy. Viitattu 14.4.2009.
 4. Biolan voitokas ranskalaisessa ympäristötuotekilpailussa Good News from Finland. Viitattu 4.4.2012.
 5. Biolan avaa huippuluokan ekotehtaan Suomen Yrittäjät. Viitattu 4.4.2012.
 6. Fazer ja Biolan ryhtyvät testaamaan, kuinka radikaalisti ekologisia tuotteita myydään Talouselämä. Viitattu 4.4.2012.
 7. Uusi pääkonttori Biolan Oy. Viitattu 4.4.2012.
 8. Biolan pääkonttori Pilkington Oy. Viitattu 4.4.2012.
 9. Uusi pääkonttori Biolan Oy. Viitattu 4.4.2012.
 10. Biolanin historia Biolan Oy. Viitattu 4.4.2012.
 11. Biolanin kompostorit Biolan Oy. Viitattu 4.4.2012.
 12. Biolan voitokas ranskalaisessa ympäristötuotekilpailussa Good News from Finland. Viitattu 4.4.2012.
 13. Pikakompostorista kuukaudessa kasvimaalle Ympäristömerkki.fi. Viitattu 4.4.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]