Beyond: Two Souls

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Beyond: Two Souls
Beyond Two Souls.jpg
Kehittäjä Quantic Dream
Julkaisija Sony Computer Entertainment
Jakelija Sony, Epic Games Store, Steam, PlayStation Store ja PlayStation Now
Ohjaaja David Cage
Tuottaja Guillaume de Fondaumiere
Käsikirjoittaja David Cage
Säveltäjä
Julkaistu 9. lokakuuta 2013[1]
Lajityyppi interaktiivinen draama, toimintaseikkailu
Pelimuoto yksinpeli, kaksinpeli
Ikäluokitus ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo
Alusta PlayStation 3, PlayStation 4
Jakelumuoto Blu-ray
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Beyond: Two Souls on Quantic Dreamin kehittämä ja Sony Computer Entertainmentin julkaisema toimintaseikkailupeli. Se julkaistiin yksinoikeudella PlayStation 3 -pelikonsolille vuonna 2013 sekä vuonna 2016 myös PlayStation 4:lle. Pelin on käsikirjoittanut ja ohjannut David Cage.

Pelissä on juoni, johon pelaaja voi itse vaikuttaa tekemällä erilaisia päätöksiä. Beyond kertoo Jodie Holmesista (Ellen Page), jolla on yhteys näkymättömään olioon. Peli kattaa 15 vuotta Jodien elämästä ja sen tarina hyppii edestakaisin vuosien välillä (tarinan voi halutessaan pelata myös kronologisessa järjestyksessä).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juoniseloste kertoo tarinan tapahtumat kronologisessa järjestyksessä.

Pelin päähenkilö on Jodie Holmes (ääni ja motion capture Ellen Page), jolla on ollut yhteys näkymättömään olioon jo syntymästään asti. Jodie kutsuu oliota Aideniksi ja se voi muun muassa liikuttaa esineitä ja kuristaa tai ottaa valtaansa ihmisiä. Tarinan alussa kahdeksanvuotias Jodie asuu vanhempiensa luona. Kun Aiden melkein kuristaa naapurustossa asuvan pojan tämän antaessa Jodielle lumipesua, Jodien vanhemmat päättävät viedä hänet psykiatriseen hoitoon. Jodie jätetään yliluonnollisten tapahtumien osastolle asumaan tutkija Nathan Dawkinsin (Willem Dafoe) ja Cole Freemanin (Kadeem Hardison) kanssa.

Nathanin ja Colen ryhmä tutkii Jodien ja Aidenin yhteyttä ja selvittää, mitä Aiden pystyy tekemään. Tutkinnan ohella Nathanista tulee Jodien isähahmo. Eräänä iltana Nathan saa tietää vaimonsa ja tyttärensä kuolleen auto-onnettomuudessa, mistä hän masentuu. Jodien lohduttaessa häntä, hän huomaa pystyvänsä kommunikoimaan kuolleiden kanssa Aidenin avulla. Vuosien edetessä teini-ikäinen Jodie yrittää itsenäistyä kapinoimalla Nathania ja Colea vastaan. Yritykset päättyvät kuitenkin aina katastrofiin ja Aidenin on pelastettava Jodie. Myöhemmin tutkijoiden rakentama kondensaattori eli portti inframaailmaan alkaa temppuilla ja Jodie lähetetään tuhoamaan se. Tämän jälkeen CIA kiinnostuu hänestä ja lähettää agentti Ryan Claytonin (Eric Winter) värväämään Jodien CIA:han. Kovan koulutuksen jälkeen Jodiesta tehdään agentti, ja hänet lähetetään suorittamaan tehtäviä usein Ryanin kanssa. Pelaaja saa päättää, aloittaako Jodie romanttisen suhteen hänen kanssaan.

Oltuaan CIA:ssa jo jonkin aikaa, Jodie lähetetään Afrikkaan tappamaan eräs sotapäällikkö. Jodie tapaa nuoren pojan, Salimin, joka auttaa häntä suorittamaan tehtävän. Sotapäällikön kuoltua Salim näkee isänsä kuolleiden joukossa ja kääntyy Jodieta vastaan. Ryan ja CIA hakevat Jodien helikopterilla ennen kuin sotilaat ehtivät tappaa hänet. Matkalla tukikohtaan Jodie kuulee tappaneensa maan demokraattisesti valitun presidentin eikä suinkaan sotapäällikköä. Raivostunut Jodie pakenee CIA:lta ja hänet leimataan petturiksi. Karkumatkalla Jodie tapaa ryhmän kodittomia, joista eräs nimeltään Tuesday synnyttää vauvan nimeltään Zoey, ja intiaaniperheen, jotka hän pelastaa pahantahtoiselta oliolta.

Jonkin ajan kuluttua hän ottaa yhteyttä Coleen, joka on löytänyt Jodien oikean äidin, Norah Grayn. Kaksikko menee tapaamaan Norahia mielisairaalaan, jossa hän on ollut Jodien syntymästä lähtien. Aidenin avulla Jodie saa selville, että hänen äidillään on samanlainen yhteys olioon, ja että CIA jätti hänet katatoniseen tilaan. Kun Jodie lähtee äitinsä luota, CIA:n sieppaa hänet. Nathan, joka on nyt osastonsa johtaja, kertoo Jodielle, että CIA laskee hänet vapaaksi kunhan hän tekee vielä yhden palveluksen. Kiinalaiset ovat rakentaneet oman kondensaattorin, joka Jodien tulee tuhota. Jodie ja Ryan lähetetään ryhmineen Kiinan armeijan tukikohtaan, missä heidät otetaan vangiksi. Aidenin avulla Jodie pääsee pakoon ja tuhoaa kondensaattorin.

CIA:n tukikohdassa Jodielle annetaan uusi henkilöllisyys ja hänet lasketaan vapaaksi. Ennen Jodien lähtöä, Nathan pyytää vielä yhtä palvelusta. Hän on rakentanut oman mini-kondensaattorin toiveenaan puhua jälleen kuolleen perheensä kanssa. Jodie suostuu, mutta huomaa, että kondensaattori satuttaa Nathanin perhettä ja he toivovat pääsevänsä vapaaksi. Nathan raivostuu eikä usko Jodieta. Jodie lähtee toimistosta, mutta hänet otetaan jälleen vangiksi. CIA:n johtaja kenraali McGrath aikoo tehdä Jodielle samoin kuin he tekivät hänen äidilleen. Nathan ilmoittaa yrittävänsä poistavansa kondensaattorin suojakentän ja yhdistää inframaailman elävien kanssa. Aiden hakee apua Ryanilta ja Colelta, jotka vapauttavat Jodien ja kolmikko suuntaa kondensaattorin luo.

Cole haavoittuu matkalla ja Ryan antaa oman suojakenttänsä Jodien käyttöön, vaarantaen oman turvallisuutensa. Kondensaattorin sydämessä Jodie kohtaa Nathanin. Pelaajan valintojen seurauksena Jodie yrittää puhua järkeä Nathanille joko onnistuen tai epäonnistuen siinä. Valintojen myötä Nathan joko ampuu itsensä tai kuolee Aidenin tai Ryanin käsittelyssä. Nathan on jälleen perheensä luona ja näyttää Jodielle tietä. Matkalla kondensaattorin keskelle Jodie näkee näkyjä ja tajuaa, että Aiden on hänen kuolleena syntynyt kaksoisveljensä. Tuhottuaan kondensaattorin, Jodie päätyy elämän ja kuoleman rajamaille ja pelaaja saa päättää kumman Jodie valitsee.

Jos Jodie valitsee elämän, hän selviää kondensaattorin tuhosta, mutta menettää yhteyden Aideniin. Myös Ryan ja Cole voivat selvitä, riippuen pelaajan valinnoista. Tämän jälkeen Jodie päättää aloittaa uuden elämän vaikka hän suree Aidenia. Pelaaja päättää jatkaako hän elämäänsä yksin, kodittomien ystäviensä kanssa, intiaanien kanssa vai Ryanin kanssa. Huolimatta siitä minkä pelaaja valitsee, Jodie saa näyn, jossa hän kohtaa maailmanlopun joko yksin tai Zoeyn kanssa. Jos Jodie valitsee kuoleman, Ryan, Cole tai armeija löytää Jodien ruumiin. Jodie seuraa rakkaidensa elämää ja huomaa omaavansa yhteyden Zoeyn kanssa, jota hän valmistelee maailmanloppua varten.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 72.54%[2]
Metacritic 71/100[3]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
Destructoid 5/10[4]
Edge 5/10[5]
Electronic Gaming Monthly 7.5/10[6]
Eurogamer 6/10[7]
Game Informer 7.75/10[8]
Gamereactor 8/10[9]
Game Revolution 4/5 tähteä[10]
GameSpot 9.0/10[11]
GamesTM 8/10[12]
GamesRadar 3.5/5 tähteä[13]
GameTrailers 7.2/10[14]
GameZone 7.5/10[15]
IGN 6.0/10[16]
Official PlayStation Magazine (UK) 8/10[17]
Pelaaja 7/10[18]
Polygon 8.0/10[19]
VG 4/10
Digital Spy 5/5 tähteä[20]
Forbes 9/10[21]
Metro 4/10[22]
Giant Bomb 3/5 tähteä[23]
Joystiq 2.5/5 tähteä[24]

Beyond: Two Souls sai vaihtelevia arvosteluja pelikriitikoilta. GameRankings ja Metacritic antoivat pelille pisteet 72.54 % ja 71/100.[2][3] Hyviksi puoliksi lueteltiin Ellen Pagen hahmo Jodie Holmes ja monet muut näyttelijät. Myös pelit grafiikat ja animaatiot saivat kiitosta. IGN kritisoi pelin passiivisuutta, epäpalkitsevuutta, ja juonen sekavuutta.[16]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Beyond: Two Souls saapuu tällä viikolla – Miten se eroaa Heavy Rainista? 7.10.2013. Pelaajalehti. Viitattu 12.10.2013. (suomeksi)
 2. a b Beyond: Two Souls for PlayStation 3 GameRankings. CBS Interactive. Viitattu 8. lokakuuta 2013.
 3. a b Beyond: Two Souls for PlayStation 3 Reviews Metacritic. CBS Interactive. Viitattu 8. lokakuuta 2013.
 4. Sterling, Jim: Review: Beyond: Two Souls Destructoid. Viitattu 8. lokakuuta 2013.
 5. Beyond: Two Souls review Edge. Future plc. Viitattu 8. lokakuuta 2013.
 6. Harmon, Josh: EGM Review: Beyond: Two Souls Electronic Gaming Monthly. Viitattu 8. lokakuuta 2013.
 7. Wels, Oli: A Flawed Epic – Beyond: Two Souls review Eurogamer. Eurogamer Network. Viitattu 8. lokakuuta 2013.
 8. Helgeson, Matt: Beyond: Two Souls Game Informer. GameStop. Viitattu 8. lokakuuta 2013.
 9. Beyond: Two Souls arvostelu GameReactor
 10. Tan, Nick: Beyond: Two Souls Review Game Revolution. Viitattu 8. lokakuuta 2013.
 11. McShea, Tom: Beyond: Two Souls Review GameSpot. CBS Interactive. Viitattu 8. lokakuuta 2013. [vanhentunut linkki]
 12. Beyond: Two Souls Review GamesTM. Viitattu 8. lokakuuta 2013.
 13. Betk, Zach: Beyond: Two Souls GamesRadar. Future plc. Viitattu 8. lokakuuta 2013.
 14. Beyond: Two Souls Review Text GameTrailers. Viitattu 8. lokakuuta 2013.
 15. Lieb, Matt: Beyond: Two Souls Review: A captivating story with shallow gameplay GameZone. Viitattu 8. lokakuuta 2013.
 16. a b O'Brien, Lucy: Beyond: Two Souls for PlayStation 3 Reviews IGN. Viitattu 8. lokakuuta 2013.
 17. Iwaniuk, Phil: Beyond: Two Souls review – an essential purchase for interactive-drama fans PlayStation Official Magazine. Future plc. Viitattu 8. lokakuuta 2013.
 18. Beyond: Two Souls arvostelu Pelaaja
 19. McElroy, Justin: Beyond: Two Souls review: hand in hand Polygon. Vox Media. Viitattu 8. lokakuuta 2013.
 20. Langshaw, Mark: 'Beyond: Two Souls' review (PS3): Breathtakingly cinematic Digital Spy. 8 October 2013. Viitattu 8 October 2013.
 21. Tassi, Paul: 'Beyond: Two Souls' Review: Paranormal Interactivity Forbes. Viitattu 8. lokakuuta 2013.
 22. Beyond: Two Souls review – Heavy Rain part 2 Metro. Viitattu 8 October 2013.
 23. Navarro, Alex: Beyond: Two Souls Review Giant Bomb. Viitattu 8. lokakuuta 2013.
 24. Kietzmann, Ludwig: Beyond: Two Souls review: Ever Tethered Joystiq. AOL. Viitattu 8. lokakuuta 2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]