Bengali (alue)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bengalin alue

Bengali on alue Aasiassa, Intian niemimaan koillispuolella. Se jakautuu nykyisin lähinnä Bangladeshin valtioon (entinen Itä-Bengali) ja Intian Länsi-Bengalin osavaltioon, mutta pieniä osia historiallisesta Bengalista kuuluu muihinkin Intian osavaltioihin. Alueen pääkieli on bengali.

Bengali on yksi maailman tiheimmin asuttuja alueita:[1] väestötiheys on yli 900 henkeä neliökilometrillä.[2] Suurin osa alueesta on alavaa jokisuistoa. Jos merenpinnan korkeus nousee ilmastonmuutoksen myötä, alueella on odotettavissa suuria ongelmia. Suuri osa rannikkoa on suomaista viidakkoa, jossa kasvaa maailman laajin mangrovemetsäalue. Sundarbansin kansallispuisto on perustettu suojelemaan tätä metsää ja sen eläimistöä, kuten bengalintiikeriä.

Alueella on kaksi suurkaupunkia: Kalkutta ja Dhaka, mutta pääosa väestöstä elää maaseudulla. Tärkein viljeltävä ravintokasvi on riisi, tärkein myyntiin kasvatettava kasvi juutti.[3][4]

Tunnettuja bengalilaisia henkilöitä ovat muun muassa Nobel-palkitut kirjailija Rabindranath Tagore ja taloustieteilijä Amartya Sen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maps of World
  2. Census India
  3. Info Bengal
  4. National Information Technology Promotion Unit, Kolkata
Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.