Barbaari

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Barbaarit)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sanaa barbaari käsitteenä. Sanan muista merkityksistä, katso täsmennyssivu.

Barbaari (m.kreik. βάρβαρος, bárbaros[1]) on sivistymätöntä tai raakalaismaista ihmistä kuvaava sana. Sana on peräisin antiikin Kreikasta ja tarkoitti alkuperäiseltä merkitykseltään henkilöä, joka ei puhu kreikkaa. Sana oli todennäköisesti onomatopoeettinen kuvaten ulkomaalaisten käsittämätöntä pälätystä ”bar, bar”[2]. Myöhemmin roomalaiset lainasivat sanan tarkoittamaan henkilöä, joka ei puhunut kreikkaa tai latinaa.

”Barbaarit” fantasiakirjallisuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Conan – barbaari -elokuvan innoittamia cosplayereitä.

Fantasiakirjallisuudessa barbaarit ovat eräs useasti nähty hahmojen arkkityyppi. Monissa teoksissa barbaarit ovat esimerkiksi isoja, lihaksikkaita, usein vaaleatukkaisia villi-ihmisiä. Yksi monista barbaarihahmoista on Robert E. Howardin Conan kimmerialainen. Barbaari on myös hahmoluokka monissa roolipeleissä.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Liddell, Henry George & Scott, Robert: βάρβᾰρος A Greek-English Lexicon. 1940. Perseus Digital Library, Tufts University. (englanniksi)
  2. Barbarian The Concise Oxford Companion to Classical Literature. Oxford University Press, 1993, 2003 / Answers.com. Viitattu 11.2.2010.
Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.