Baltoskandia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kartta Baltoskandian alueesta

Baltoskandia tarkoittaa aluetta, johon kuuluvat Pohjoismaat ja Baltian maat eli Ruotsi, Tanska, Norja, Islanti, Suomi, Viro, Latvia ja Liettua. Käsitteen esitti vuonna 1928 ensimmäisenä ruotsalainen maantieteilijä Sten de Geer.[1] Sittemmin sitä on käsitellyt muun muassa liettualainen professori Kazys Pakštas.

Baltoskandia on määritelty erilliseksi alueeksi historiansa perusteella. Se ei ole geologinen alue toisin kuin Fennoskandia, joka sijaitsee Baltian kilven päällä. Islantia lukuun ottamatta kaikki Baltoskandian maat ovat Itämeren ympärysvaltioita ja ne ovat olleet ajan saatossa jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään. Itämeri on ikään kuin Baltoskandian mare nostrum.

Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen mielestä Baltoskandia on aina ollut yhtenäinen alue.[2] Hänen mukaansa jakolinja Pohjoismaiden ja Baltian maiden välillä on siis vasta toista maailmansotaa seuranneen ajan luomus, koska Neuvostoliitto miehitti kolme Baltian maata ja eristi ne muista Baltoskandian alueen maista.

Liettuassa, Panevėžysin kaupungissa toimii Baltoskandian akatemia (Baltoskandijos akademija), joka perustettiin vuonna 1991 edistämään Baltian maiden ja Pohjoismaiden välisiä yhteyksiä ja liittämään Liettuan kulttuuri tiiviimmin Baltoskandian kulttuurin piiriin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sten de Geer: Das Geologische Fennoskandia und das geographische Baltoskandia. Tukholma: Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi, 1928. (saksaksi)
  2. Ilves, Toomas Hendrik: Mihin me kuulumme? Kanava, 2009, nro 4-5, s. 227-230.