Avustajakoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Avustajakoira kirkkaanvärinen työliivi yllään.

Avustajakoiran tehtävä on avustaa käyttäjäänsä tämän tarvitsemissa asioissa. Koiralle voidaan opettaa monenlaisia tehtäviä ja jokainen koira koulutetaankin juuri kyseisen käyttäjän tarpeita vastaavaksi. Liikuntavammaisen käyttäjän avustajakoira voi auttaa monenlaisissa arkielämän askareissa aina kaupungilla liikkumisesta jääkaapin oven avaamiseen ja tavaroiden noutamiseen. Kuuron avustajakoira ilmoittaa merkkiäänistä kuten puhelimen soimisesta ja ovikellosta.

Avustajakoirien koulutuksen Suomessa aloitti Marja Kalpamaa (ent. Leppäkorpi) Vähänkyrön Merikaarrossa vuonna 1994. Alkusysäyksen koulutukselle antoi Pekka Hätisen kirjoittama matkakertomus invalidien kansainvälisestä symposiumista Yhdysvalloista, joka julkaistiin IT-lehdessä (IT Invalidityö) vuonna 1992. Matkakertomuksessa mainittiin koirat, jotka avustivat vammaisia ihmisiä Pohjois-Amerikassa. Lehtijutun seurauksena alkoi kaksi vuotta kestänyt lobbaus, jonka tuloksena Raha-automaattiyhdistys myönsi Invalidiliitolle avustuksen koirien koulutuksen aloittamiseksi 1994. Raha-automaattiyhdistys vastaa edelleen pääosin avustajakoiratoiminnan kustannuksista.

Nykyisin avustajakoiria koulutetaan Axxell Brusabyssä Kemiössä. Koirien kouluttajina toimivat vastaava kouluttaja Leena Rajala, Reetta Mikkonen ja Stina von Bunsdorf. Kenneltoiminnasta ja jalostuksesta vastuuta kantaa Elisa Forsman. Avustajakoirien koulutus kestää noin kaksi vuotta, ja jokainen koira käy läpi niin terveys-, luonne- kuin taitotarkastukset. Invalidiliitto ostaa terveet ja hyväksytyt sekä käyttöönottokatsastuksen läpäisseet koirat ja luovuttaa koirat avustajakoiraa hakeneista henkilöistä valitsemilleen (kouluttajat, I-liiton edustajat ja avustajakoiratyöryhmä) liikuntarajoitteisille henkilöille.

Avustajakoiran voi kouluttaa myös itse. Tällöin koiran tulee täyttää avustajakoiralle asetetut vaatimukset ja läpäistä samat tarkastukset kuin valmiiksi kouluttettujen avustajakoirienkin. Myös yksityisen avustajakoiran käyttäjän tulee olla Invalidiliiton hyväksymä, jotta koira voidaan hyväksyä viralliseksi avustajakoiraksi. Yksityisen avustajakoiran koulutukseen voi saada apua yksityisiltä koirakouluilta.

Rikoslain 11 luvun 9 pykälä puolestaan kieltää työtehtäviä hoidettaessa tapahtuvan syrjinnän. Laissa todetaan, että joka ei palvele jotakuta yleisesti noudatettavilla ehdoilla, kieltäytyy päästämästä jotakuta tilaisuuteen tai kokoukseen tai poistaa hänet sieltä asettaa tämän ilmeisen eriarvoiseen tai muita huonompaan asemaan esim. terveydentilan perusteella, syyllistyy syrjintään: Perustuslaissa kielletään syrjintä esimerkiksi vammaisuuden perusteella. Opaskoiran tai avustajakoiran kanssa liikkuvan vammaisen henkilön sisäänpääsyn estäminen voi täyttää tällaisen syrjinnän tuntomerkit. Opas- ja avustajakoirien vieminen esimerkiksi ravintoloihin, elintarvikeliikkeisiin, virastoihin ja harrastustiloihin on siis sallittua.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Avustajakoira.