Avantgarde-jazz

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Avantgarde-jazz
Alkuperä Jazz, bebop,
free jazz, avant-garde,
1900-luvun taidemusiikki
Alkuperämaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Kehittymisen
ajankohta
1950-luvun alku
Tyypillisiä
soittimia
kontrabasso, rummut, kitara, saksofoni, trumpetti, piano
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
noise rock, math rock

Avantgarde-jazz on jazzmusiikin muoto, joka nojaa epäsovinnaisiin melodioihin sekä hyvin vapaamuotoiseen improvisointiin.

Avantgarde-jazzin käsite on osittain päällekkäinen free jazzin kanssa, mutta avantgarde-jazzissa tukeudutaan improvisoinnin lisäksi myös ennalta käsin tehtyihin melodioihin kun taas free jazz on nimensä mukaisesti lähes täysin "vapaata". Improvisointiosuudet ovat molemmissa tyyleissä yleensä yhtä vapaita.

Avantgarde-jazz syntyi 1950-luvun lopulla. Tärkeä kehityksessä oli saksofonisti Ornette Colemanin albumi Shape of Jazz to Come. Coleman oli samalla myös free jazzin pioneeri. Merkittävä tyylin varhaisia kehittäjiä olivat myös pianistit Sun Ra ja Cecil Taylor. Vuonna 1964 julkaistu Eric Dolphyn Out to Lunch on myös avantgarde-jazzin merkkipaaluja. Samoin John Coltrane vei jazzia voimakkaasti avantgarden suuntaan esimerkiksi levyllään Ascension (1965).

Avantgarde-jazz jäi free jazzin tavoin syntyessään marginaaliseen asemaan eikä voinut suosiossa haastaa "valtavirtaa" edustaneita vähemmän kokeellisia jazzin tyylejä. Se on kuitenkin jatkanut olemassaoloaan. Tunnettuja edustajia ovat olleet esimerkiksi 1960-luvulla uransa aloittaneet Anthony Braxton ja Dave Holland. The Art Ensemble of Chicago oli 1970- ja 1980-luvun ajan kenties arvostetuin avantgarde-jazz yhtye, ja se on toiminnassa edelleen.

Avantgarde kuitenkin vaikutti paljon muuhun jazzin. Jopa valtavirran edustajat ottivat siitä selkeitä vaikutteita, ja varsinkin varhaisen fuusion edustajille avantgarde oli selkeä inspiraation lähde. Tämän voi kuulla tunnetuimmilla fuusio-levyillä, joista Miles Davisin Bitches Brew sekä Weather Reportin ja Herbie Hancockin 1970-luvun ensimmäisten vuosien levyt sisältävät osin musiikkia, jota voisi pitää sähköisenä avantgarde-jazzina. Pianisti Chick Corea jopa Davisin yhtyeen jätettyään perusti täysverisen avantgarde-jazz yhtyeen nimeltä Circle, mutta siirtyi pian takaisin fuusioon. Myöhemmän fuusion edustajista esimerkiksi David Torn on omaksunut paljon avantgarde -vaikutteita.

1970-luvulla Ornette Coleman ja hänen oppilaansa rumpali Ronald Shannon Jackson loivat tyyliä nimeltä "free funk", joka yhdisti funk-tyyppisiä rytmejä avantgarde-jazziin.

Merkittäviä avantgarde-jazzin edustajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.