Aukusti Korhonen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aukusti Korhonen (vuoteen 1872 Nils August Öqvist, 12. huhtikuuta 1848 Kuopio12. huhtikuuta 1874 Helsinki[1]) oli suomalainen näyttelijä ja kirjailija. Hän oli yksi Kansallisteatterin edeltäjän Suomalaisen Teatterin ensimmäisistä näyttelijöistä.

Korhosen vanhemmat olivat Ruotsista muuttanut seppä Johan Petter Öhqvist ja kuopiolainen Johanna Fredrika Broberg. Korhonen lähti 17-vuotiaana Helsinkiin haluten ryhtyä näyttelijäksi. Hankkiakseen elantonsa hän värväytyi soitto-oppilaaksi Suomen Kaartiin ja pääsi pian ruotsin- ja suomenkielentaitoisena kirjurin apulaiseksi kaartin kansliaan. Korhonen kirjoitti muun muassa runon Suomen kaartin sotahymni, jonka kaartin kapellimestari Adolf Leander sävelsi.

1860-luvun lopulla Helsingissä toimi Oskar Toppeliuksen johtama suomenkielinen teatterikoulu, jonne Korhonen pääsi oppilaaksi. Koulu lopetti toimintansa 1869, mutta hän ehti sen kautta pääsemään kosketuksiin Kaarlo ja Emilie Bergbomin sekä useiden suomalaisten kirjailijoiden, muun muassa Fredrik Cygnaeuksen kanssa. Vuonna 1870 Korhonen liittyi oppilaaksi ruotsalaisen August Westermarkin perustamaan Unga Finska Teatern -kiertueteatteriin. Hän oli August Aspegrenin, Aurora Gullsténin, Selma Heermanin ja Edvard Himbergin ohella yksi seurueen viidestä suomea taitaneesta näyttelijästä, jotka myöhemmin muodostivat syksyllä 1872 toimintansa aloittaneen Suomalaisen Teatterin ydinryhmän.[2]

Korhonen kirjoitti myös kaksinäytöksisen komedian Kosijat saksalaisen aiheen perusteella. Myöhemmin Sakari Ruotsalo teki siitä uuden mukaelman nimellä Kuka nyt vävyksi?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ursprunget till släkten Öhquist i Finland Suomen Sukututkimusseura. Viitattu 15.7.2015.
  2. Suomalaisen Teatterin synty 3/2012. Hiidenkivi. Viitattu 15.7.2015.
Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta: