Asuntohallitus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Asuntohallitus oli Suomessa vuosina 19661993 toiminut valtioneuvoston alainen keskusvirasto.

Se kuului ensin sisäasiainministeriön ja vuodesta 1983 alkaen vasta perustetun ympäristöministeriön hallinnonalaan. Se huolehti valtion toimenpiteistä asuntotuotannon edistämiseksi ja asunto-olojen parantamiseksi. Toimenpiteitä olivat muiden muassa valtion aravalainoitustoiminnan hoitaminen ja ohjaaminen, asuntotilanteen ja asuntotuotannon kehityksen seuraaminen, valtakunnallisen asuntotuotannon kokoamisohjelman laatiminen ja toteuttaminen, valtion asuntopoliittisten toimenpiteiden suunnittelu ja hoito, kuntien asunto-ohjelmien laatimisen ohjaus sekä kuntien asuntotuotannon ohjaus ja valvonta sekä muutoksenhakuviranomaisena toimiminen[1]. Asuntohallituksen keskeisin tehtävä lyhyesti kuvaten oli valvoa, ohjata ja edistää valtion tuella (Arava-järjestelmän puitteissa) tapahtuvaa asuntorakentamista. Sen vastuulla oli myös asumistuen myöntäminen.

Asuntohallituksen edeltäjä oli Arava. Kun asuntohallitus lakkautettiin 1.12.1993, suurin osa sen tehtävistä siirtyi uudelle valtion asuntorahastolle. Osa tehtävistä siirtyi ympäristöministeriölle, asumistukiasiat Kansaneläkelaitokselle sekä asuntolaina-asioiden maksatus ja muu hoito Valtiokonttorille. Asuntohallituksen lakkauttaminen oli osa keskushallinnon uudistamista[2].

Pääjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pääjohtajakunta, s. 165–166. SKS, Helsinki 2005.
  • Korhonen Jari, Nykyinen aravalainoituskäytäntö, kehitysehdotukset lainoitustoiminnan uusiksi ohjausvälineiksi. Diplomityö 14.10.1992, Tampereen teknillinen korkeakoulu, Rakennustekniikan osasto.
  • Syrjänen Olavi, Byrokratiasta businekseen. Hallinnon uudistuksen oikeudellisia ongelmia. Valtiovarainministeriö. Hallinnon kehittämisosasto. Helsinki 1996.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Korhonen 1992, s. 7-9.
  2. Syrjänen 1996, 88.
Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.