Ascension

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee saarta eteläisellä Atlantilla. Muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.
Ascension

Ascensionin karuja laavakivisiä rantoja

Sijainti
Korkein kohta
The Peak, 859 m
Pinta-ala
88 km²
Väestö
Asukasluku
1 100
Suurin kaupunki
Kartta

Ascension on Yhdistyneelle kuningaskunnalle kuuluva saari eteläisellä Atlantin valtamerellä Atlantin keskiselänteellä.

Saaren sijainti on eristäytynyt, Afrikan mantereelle on 1 600 km ja Saint Helenan saarelle 1 300 km. Saarella on tärkeä Kuninkaallisten ilmavoimien ja Yhdysvaltain ilmavoimien tukikohta, josta käytetään nimeä RAF Ascension Island tai Wideawake Airfield. Saarelle on kaksi viikoittaista lentoa Britanniasta ja Falklandilta sekä viikoittainen Yhdysvaltain sotilaslento Floridaan. Postilaiva RMS Saint Helena käy saarella kerran kuussa.

Saaren korkein kohta on sisämaassa oleva The Peak (859 m). Saarella on viisi asutuskeskusta, jotka ovat:

Ascensionilla on yksi viidestä maa-antennista, joita käytetään GPS-järjestelmän apuna. Saarella on myös BBC:n lyhytaaltolähetysten lähetysasema ja Euroopan avaruusjärjestön tutka Ariane 5 -laukaisujen seurantaan ja NASAn kalustoa.

Saarella käyvät myös lisääntymässä Etelä-Amerikan itärannikolla elävät liemikilpikonnat, jotka vaeltavat saarille tuhansien kilometrien matkan. Ascension ilmasto on trooppinen, lämpötila on rannikolla noin 20–31 °C, ja noin 5–6 astetta viileämpi talvikautena. Sadekuuroja voi tapahtua milloin tahansa vuoden aikana, mutta yleensä runsaampia kesäkuun ja syyskuun välisenä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ascensionin kartta

Portugalilaisen João da Novan uskotaan nähneen saaren 1501, mutta hän ei raportoinut sitä. Alphonse d’Albuquerque havaitsi sen 1503 ja nimesi sen katolilaisen helatorstain (Ascensão, lat. Ascensionis) mukaan.[1] Helmikuussa 1701 William Dampierin komentama HMS Roebuck upposi Clarence Bayssa ja 60 miestä selvisi saarella kaksi kuukautta.

Ensimmäisen kerran saari asutettiin pysyvästi 1815, kun brittiläinen varuskunta miehitti sen varmistuksena sen jälkeen kun Napoléon oli vangittu Saint Helenalle.[1] Myöhemmin saari oli muun muassa orjakauppaa vastaan taistelevan West Africa Squadronin huoltopaikkana.[2] Vuonna 1898 Eastern Telegraph Company veti sinne kaapelin tarkoituksena yhdistää Britannia siirtomaihinsa Etelä-Afrikassa.

Toisen maailmansodan aikana Yhdysvallat rakensi saarelle lentokentän, Wideawake, jota käytettiin koneiden kuljetuksessa Atlantin yli.[1] 9. joulukuuta 1941 Saksan laivaston sukellusvene U-124 lähestyi saarta tarkoituksenaan upottaa satamassa olevat laivat tai tuhota tykkitulella kaapeliasema. Saarelle asennettu kaksitykkinen patteri pelotti sukellusveneen pois.

Kylmän sodan aikana Yhdysvaltain joukot palasivat ja lentokenttää laajennettiin 1960-luvulla.

Ascensionia on käytetty huoltosatamana muun muassa Falklandin sodassa vuonna 1982. Brittisotilaita ja heidän kalustoaan kuljettaneet rahti- ja sotilasalukset pysähtyivät saarella täydennyksiä varten ennen maihinnousua Falklandinsaarille.[1] Lentokenttä oli Victor-V-pommittajien ja Victor-tankkereiden tukikohtana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Ascension Island Mysterra. Viitattu 7.12.2015. (englanniksi)
  2. Saint Helena, Ascension, and Tristan da Cunha The World Factbook. Arkistoitu 28.12.2010. Viitattu 7.12.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]