Liemikilpikonna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liemikilpikonna
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Kilpikonnat Testudines
Heimo: Merikilpikonnat Cheloniidae
Suku: Chelonia
Brongniart, 1800
Laji: mydas
Kaksiosainen nimi

Chelonia mydas
(Linnaeus, 1758)

Katso myös

  Liemikilpikonna Wikispeciesissä
  Liemikilpikonna Commonsissa

Liemikilpikonna (Chelonia mydas) on 0,8–1,5 metrin pituiseksi ja 200 kilon painoiseksi kasvava merikilpikonnalaji. Sen kilpi on väriltään yleensä oliivinvihreä tai tummanruskea, eikä se kykene vetämään päätään kilpensä sisälle. Sitä käytetään kilpikonnaliemen raaka-aineena, mistä se on saanut nimensä. Liemikilpikonnia pyydetään myös kilpien, nahan ja rasvan takia.lähde?

Liemikilpikonna elää koko elämänsä meressä lukuun ottamatta naaraita, jotka käyvät joka toinen vuosi rannalla munimassa. Nuoren liemikilpikonnan ravintoa ovat äyriäiset ja kala, mutta vanhempana se syö levää ja kasveja. Liemikilpikonnien elinikä on noin 40−50 vuotta.lähde?

Liemikilpikonna on erittäin uhanalainen laji. Sillä on pesimäalueita Afrikassa, Intiassa, Kaakkois-Aasiassa, Australiassa ja Amerikan mantereella. Pesiviä naaraita on arviolta 203 000.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Seminoff, J.A. (Southwest Fisheries Science Center, U.S.): Chelonia mydas IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2004. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 20.6.2014. (englanniksi)
Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.