Arto Salminen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Arto Sakari Salminen (22. lokakuuta 1959 Helsinki15. marraskuuta 2005 Hausjärvi) oli suomalainen kirjailija. Salmisen tuotannon aiheita ovat esimerkiksi viihdeteollisuus, tosi-TV, pätkätyöt ja köyhyys.

Salmisen niukkaeleiset, mustaa huumoria viljelevät romaanit koskettelivat uusliberalismiin taipuneen yhteiskunnan kipupisteitä – köyhien, syrjäytyneiden ja huono-osaisten elämää. Salmisen teoksia on usein luonnehdittu inhorealistisiksi. Provokatoristen aiheiden lisäksi hän sai tunnustusta kirkkaasta kielestään, joka toi estetiikkaa rankkojenkin aiheiden käsittelyyn.lähde?

Salminen tunnettiin vuosia kriitikoiden arvostamana mutta huonosti myyvänä kirjailijana. Voidaan väittää, että kuolemansa aikoihin hän oli todellisen läpimurtonsa kynnyksellä. Vuonna 2005 Salminen muokkasi romaanistaan Varasto näytelmäversion, joka sai ensi-iltansa Kansallisteatterissa 9. joulukuuta 2005. Jukka Rantasen ohjaama esitys oli arvostelumenestys.lähde?

Romaanin Varasto pohjalta on Taru Mäkelä ohjannut elokuvan Varasto (2011).[1]

Salminen sai Koskenkorva-palkinnon 1998, Olvi-palkinnon 2004 ja oli Runeberg-palkintoehdokkaana 2002.[2] Salminen menehtyi äkilliseen sairauskohtaukseen vuonna 2005.

Romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.