Lahti (romaani)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lahti
Kirjailija Arto Salminen
Kieli suomi
Genre satiiri
Kustantaja WSOY
Julkaistu 2004
ISBN 951-0-29391-1
Edeltävä Ei-kuori
Seuraava Kalavale (kansalliseepos)
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Lahti on Arto Salmisen vuonna 2004 ilmestynyt romaani.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marko on armeijassa Lahden Hennalassa. Hän ilmoittautuu vapaaehtoiseksi harjoitukseen, jossa sikoja lahdataan metsässä jossain Hollolan takana. Tarkoituksena on harjoitella sodan logistiikkaa. Harjoituksen kuvaus on osin omaelämäkerrallinen. Markon pienyrittäjäisää ”lahdataan” myös. K- ja S-ryhmä ovat vallanneet maan ja lämpöpuhallintukkurilta loppuvat aseet.

Teemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salminen rinnastaa romaanissa ihmisen ja sian. Siat kelpaavat harjoituskappaleiksi ammuttaviksi ja hoidettaviksi, koska ne muistuttavat ihmistä. Harjoituksessa Markolle selviää sodankäynti logistiikkana, jonka lopputuote on ruumis. Kaatuneiden määrää ei voi ennakoida, mutta ennustevirheen hajonta ei saisi vaikuttaa toimitusajan hajontaan. Eversti Täyssinä kertoo myös luodin matkan louhittavasta malmista venäläissotilaan päähän ja tulkitsee, että risapaitainen neekeri ei turhaan raatanut kaivoksessa.

Markon isä ymmärtää kapitalismin noudattavan sodan periaatteita. Hän näkee kaverinsa Kala-Ykän pärjäävän vielä varastamalla, minkä tämä oikeuttaa sillä, että kaikki tavarat ovat varastettuja. Markon isä ei tähän suostu vaan ostaa kaksi metriä köyttä hirttäytyäkseen.

Markon toverit ovat nimiltään Hiitola ja Äyräpää. Vihjataan, että menetyksiä tulee jatkossakin.[1]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Putte Wilhelmsson pitää arviossaan Salmista John Steinbeckiin rinnastuvana suurena humanistina, joka ei kuitenkaan kaunistele, ei moralisoi eikä näe tarvetta kuvata sorrettuja vähemmän turmeltuneina kuin sortajia. Wilhelmssonin mukaan "Lahti on sivumäärältään vähäinen, koska Salmisen tasoinen tekijä ei enempää tarvinnut".[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mykkänen, Erkka: ”Lahti siellä, lahti täällä” Sodan ja markkinatalouden rinnastumisen tematiikka Arto Salmisen romaanissa Lahti. Pro gradu. Helsingin yliopisto, 2016.
  2. Wilhelmsson, Putte: Sikoja ja ihmisiä ts.fi. 14.11.2004. Viitattu 3.3.2019.