Ari Wahlsten

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ari Wahlsten (s. 25. toukokuuta 1963 Helsinki) on suomalainen käsikirjoittaja, ohjaaja, kirjailija ja näyttelijä. Wahlsten aloitti uransa Helsingin Ylioppilasteatterissa, jossa hän näytteli noin kolmessakymmenessä eri näytelmässä, siirtyen pikkuhiljaa käsikirjoittajaksi ja ohjaajaksi.

Wahlsten on näytellyt muun muassa televisiosarjoissa Nortia, Kylmäverisesti sinun, Piilokamera ja Lapinlahden Linnut!. Lisäksi hän on käsikirjoittanut lyhytelokuvat Syöksylasku, Diileri ja Kiusaus sekä Lapinlahden Linnut! ja Ugrilampaat -televisiosarjoja. Wahlstenin tunnetuimpia teatteritöitä ovat hänen Q-teatterille yhteistyössä Juha Hurmeen kanssa kirjoittamansa ja ohjaamansa komedia Nelostie, joka voitti Vuoden näytelmä -palkinnon 2007, sekä vuonna 1991 ensi-iltansa saanut lyhytteatteriesitys Ari ja naiset, jota on esitetty yli 200 kertaa eri puolilla Suomea ja esitetään edelleen. Myös hänen vuonna 2002 käsikirjoittamansa ja ohjaamansa Mitä tapahtuikaan Jouko Turkalle? oli jo aiheensa puolesta paljon huomiota saanut esitys.

Wahlsten oli Lapinlahden Linnut -ryhmän jäsen vuodesta 1994 vuoteen 2006 ja osallistui näyttelijänä, käsikirjoittajana ja laulajana noin tuhanteen showesitykseen ympäri Suomea. Lisäksi hän oli sanoittajana ja laulajana kuudella Lapinlahden Lintujen levyllä. Wahlsten esiintyi usean vuoden Aboriginal Pig Bandissa ja nykyään Lapinlahden Linnut Revisited -kokoonpanossa.

Wahlsten on opettanut sketsiviihteen tekoa ympäri Suomea Sketsin syvin olemus -kurssillaan vuodesta 2005 lähtien. Lisäksi hän on piirtänyt Rakkaus-nimistä sarjakuvaa Kallio ja ympäristö -lehteen. Vuodesta 2012 lähtien Wahlsten on kirjoittanut kaunokirjallisia romaaneja, ja hän toimii myös Kriittisen korkeakoulun kirjoittajakoulun opettajana.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]