Ari Ainasoja

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ari Ainasoja (s. 14. tammikuuta 1957 Turku) on suomalainen muusikko. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 1989. Hän on kontrabasisti, sähköbasisti ja laulaja, säveltäjä, sanoittaja, tuottaja, kuoronjohtaja ja äänittäjä. Hän toimii nykyisin Suopellon koulun musiikin opettajana.

Basisti  alkoi sukkuloida 1970-luvun alkupuolella useissa bändeissä tyylien vaihdellessa rock & rollista jazziin ja iskelmään. Yhtyeitä, joissa hän oli mukana, olivat muun muassa Cruisin, Turku Bigband ja Anu. Freelancer-säestäjänä hän on toiminut muun muassa Annikki Tähdelle, Tapio Rautavaaralle, Irwin Goodmanille, Matille ja Tepolle sekä Anneli Saaristolle.

"Beavers Hard Rock Circus" oli aikansa mahtavimpia rock-tapahtumia. Sha Na Na-henkiset esiintyjät olivat 1950-lukua parhaimmillaan, rasvaisine taaksepäin kammattuine hiuksineen ja aurinkolaseineen. Turkulainen Cruisin oli yksi teatraalisimmista suurista show bandeistä BHRC:ssä."[1]

»Tällä hetkellä voidaan Turussa sanoa olevan lukuisten ns. jamikokoonpanojen lisäksi neljä kansallisestikin ottaen huomoitavaa jazzyhtyettä, joiden vakiintunut kokoonpano on mahdollistanut oman repertuaarin ja soittotyylin kehittämisen…"[2]»

Teatterimusiikkia Ainasoja on soittanut muun muassa Turun Kesäteatterissa sekä Turun ja Helsingin ruotsalaisessa teatterissa useita vuosia eri musikaaleissa.

Ari Ainasoja  perusti A cappella -lauluyhtyeen Mumbo Jumbo vuonna 1991. Yhtye oli suomalaisen pop a cappellan pioneereja ja esiintyi useilla festivaaleilla, kuten Pori Jazzissa, teki runsaasti tv-esiintymisiä  ja äänitti kaksi albumia sekä singlen. Tv-esiintymisistä mainittakoon  vakituinen esiintyminen "Pellit auki"- viihdeojelmasarjassa, joka oli suora lähetys.

»Illan hämärtyessä rävähtävät pellit auki ohjelmassa, jossa päätähtenä kuullan ja nähdään turkulaista lauluyhtye Mumbo Jumboa"[3]»

Kaikilla oli yhtyeessä taiteilijanimi. Ainasojan nimeksi tuli Archie Always .Hän on käyttänyt tätä taiteilijanimeä myöhemminkin, muun muassa festivaalikeikoilla Kanadassa Sault Ste. Mariessa 2010 esiintyessään yksin a cappella.

Ainasoja on säveltänyt  paljon lauluja ja käsikirjoittanut kolme musikaalia: Kantojen Valtakunta, Putket Hehkuu ja Anteroinen. Always nimellä on julkaistu kaksi albumia: Putket hehkuu (1998) ja Mouth Made Music ( 2008) Viimeisin albumi Kesästä jouluun ( 2013) on julkaistu Ari Ainasojan nimellä.

Hän on toiminut musiikin opettajana kaikilla kouluasteilla musiikkileikkikoulusta musiikkiopistoihin. Kaarinan lukio valmisti ensimmäisen musikaalinsa Ainasojan johdolla 1993, kouluun syntyi myöhemmin musiikkiteatterilinja.

Vuonna 2010 toteutettiin Maailman Virtuaalistudio internetin avulla, jossa samassa taltionnissa esiintyi opiskelijoita ympäri maailmaa: Kreikasta, Espanjasta, Intiasta, Romaniasta, Irlannista ja Suomesta. Mumbo Jumbo- lauluyhtye on tehnyt runsaasti koulukonsertteja, joiden pedagoginen päämäärää on ollut laulun ilo.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tuula Poutasuo: Farkkukirja, Eero Niskanen (Beavers Oy 1975–79)
    http://dictionary.sensagent.com/Beavers/fi-fi/
  2. Hannu Riikonen, rytmilehti N:o 1-2/74
  3. Ann-Mari Rannikko Rannikko, Turun Sanomat 17.9. 1993
  4. musabusa yle.