Arabian niemimaan aavikot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Satelliittikuva, jossa Arabian niemimaan aavikot on rajattu keltaisella.

Arabian niemimaan aavikot on 2 330 000 neliökilometrin kokoinen valtava aavikkoalue Arabian niemimaalla, muun muassa Saudi-Arabian alueella. Ne käsittävät Arabian niemimaan sisäosissa olevia suuria hiekka-aavikoita. Niistä laajimman eli Rub’ al-Khalin pinta-ala on 647 000 neliökilometriä.

Arabian niemimaan pohjoisosissa on suuri Nafudin (Nefudin) autiomaa. Rub’ al Khalia ja Nafudia yhdistää pitkä ja kapeahko ad-Dahnan autiomaa (Dahnan käytävä). Arabian niemimaan aavikkoalue ulottuu Siinain niemimaalla Egyptin, Irakin, Jordanian, Syyrian, Omanin, Jemenin, Abu Dhabin, Qatarin, Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ja Saudi-Arabian alueelle. Arabian aavikoilla asuu nykyään arabeja, kurdeja, turkmeeneja ja assyrialaisia. Pääkielet alueella ovat arabia, kurdi, aramea ja armenia. Aavikolla asuu muun muassa hiekka-antilooppeja, hiekkakissoja, gaselleja ja sisiliskoja sekä lukuisia hyönteislajeja.

Arabian aavikkoalueen ilmasto on suurimmalta osaltaan hyvin mantereinen. Lämpötilat varsinkin päivällä ja kesällä ovat hyvin korkeita. Yöllä lämpötila laskee hyvin nopeasti, talvella nollan tuntumaan tai sen alle. Näin lämpötilan vaihtelut ovat vuodenaikojen ja vuorokauden kuluessa hyvin suuria. Rub’ al-Khalin sademäärä on noin 35 millimetriä vuodessa, ja ilman lämpötila saattaa kesällä kohota jopa 40–50 asteeseen. Arabian aavikot ovat erittäin kuivia, koska ne sijaitsevat hepoasteilla.