Arabian niemimaan aavikot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Satelliittikuva, jossa Arabian niemimaan aavikot on rajattu keltaisella.

Arabian niemimaan aavikot on 2 330 000 neliökilometrin kokoinen valtava aavikkoalue Arabian niemimaalla Lähi-idässä. Aavikot ulottuvat yhteensä noin kymmenen valtion alueelle. Alue ulottuu lännestä Egyptiin kuuluvalta Siinain niemimaalta pohjoiseen Syyriaan ja Irakiin sekä etelässä Jemeniin ja idässä Omaniin. Iso osa aavikkoalueesta on Saudi-Arabian alueella, mutta Saudi-Arabia on myös pinta-alaltaan alueen suurin valtio, ja aavikko kattaa myös prosentuaalisesti suuria osia monien pienempien valtioiden pinta-alasta.

Aavikot käsittävät Arabian niemimaan sisäosissa olevia suuria hiekka-aavikoita. Niistä laajimman eli Rub al-Khalin pinta-ala on 647 000 neliökilometriä. Alueen pohjoisosassa on suuri Nafudin (Nefudin) autiomaa. Rub al-Khalia ja Nafudia yhdistää pitkä ja kapeahko ad-Dahnan autiomaa (Dahnan käytävä).

Arabian aavikoilla asuu nykyään arabeja, kurdeja, turkmeeneja ja assyrialaisia. Pääkielet alueella ovat arabia, kurdi, aramea ja armenia. Aavikolla elää muun muassa hiekka-antilooppeja, hiekkakissoja, gaselleja ja sisiliskoja sekä lukuisia hyönteislajeja.

Arabian aavikkoalueen ilmasto on suurimmalta osaltaan hyvin mantereinen. Lämpötilat varsinkin päivällä ja kesällä ovat hyvin korkeita. Yöllä lämpötila laskee hyvin nopeasti, talvella nollan tuntumaan tai sen alle. Näin lämpötilan vaihtelut ovat vuodenaikojen ja vuorokauden kuluessa hyvin suuria. Rub al-Khalin sademäärä on noin 35 millimetriä vuodessa, ja ilman lämpötila saattaa kesällä kohota jopa 40–50 °C:een. Arabian aavikot ovat erittäin kuivia, koska ne sijaitsevat hepoasteilla.