Appro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee opiskelijatapahtumaa. Approbatur eli appro on myös arvosana.
Haalarimerkkejä erinäisistä opiskelijatapahtumista, lähinnä Jyväskylästä, ommeltuna punaisiin haalareihin. Ylävasemmalla kettuaiheinen Fjällräven Kånken -logon innoittama Huuhaa-Humanisti -merkki. Sen alla Willimiehen Wipellys -approilta saatu keltainen merkki, jossa selällään makaava kilpikonna juo olutta kolpakosta. Ylärivissä keskellä Kauppakadun Approilta saatu punainen Approbatur-merkki, eli ensimmäisen osallistumisvuoden merkki. Sen alla sininen Cum Laude -merkki toiselta osallistumiskerralta. Sen alla vihreä Laudatur-merkki kolmatta kertaa osallistuville. Yläoikealla violetti Nyan Cat -merkki. Sen alla St Patrick’s Day Pub Crawl -appromerkki, johon on kuvattu apilanlehti.
Haalarimerkkejä erinäisistä approtapahtumista ommeltuna haalareihin. Alavasemmalla Lappeenrannan Willimiehen Wipellys -approilta saatu merkki. Keskellä Jyväskylästä Kauppakadun Approilta saatuja merkkejä eri vuosilta. Alaoikealla irlantilaisteemaisen St Patrick’s Day Pub Crawl -tapahtuman merkki, sekin Jyväskylästä.

Approbatur eli appro on opiskelijatapahtuma, jossa osallistujat kiertävät suorituspaikkoja keräten leimoja ja ansaitsevat näin haalarimerkin. Usein rastipaikoissa on tarjolla alkoholijuomia, mutta viime vuosina myös muunlaiset suoritustavat ja kokonaan alkoholittomat approtapahtumat ovat yleistyneet.

Ensimmäinen approksi kutsuttu tapahtuma on 1982 alkunsa saanut Hämeenkadun Appro Tampereella.[1] Se on edelleen säilynyt Suomen suurimpana approtapahtumana. Myös Kauppakadun Approa Jyväskylässä ja Akateemista Aurajokilaivuritutkintoa Turussa on järjestetty jo vuosikymmenet. Nykyisin erinäisiä vuosittaisia approtapahtumia on kymmeniä ja osallistujamäärät vaihtelevat alle sadasta jopa yli kymmeneen tuhanteen.

Useissa approtapahtumissa on tarjolla erilaisia haalarimerkkejä, joita ansaitakseen tulee kerätä eri määrä leimoja. Korkein vaadittu määrä on 25 leimaa, jotka vaaditaan Jyväskylässä Ynnän approssa ”Tohtori”-merkkiä suorittavilta sekä Riihimäellä Rixu Abrossa ”Kuppi nurin” -merkkiä suorittavilta.[2][3] Lappeenrannassa Willimiehen Wipellys -approille osallistuvat saavat korkeimman ”Doping”-merkin 20 leimalla, mutta 30 leimaa keräämällä ansaitsee merkkiinsä lisäkilven.[4] Sen sijaan Jyväskylän St Patrick's Day Pub Crawl -approilta saatava haalarimerkki riippuu yksinomaan siitä, kuinka monetta kertaa osallistuja on mukana tapahtumassa, eikä leimoja lasketa.

Approt voivat olla myös osa suurempaa, monipäiväistä tapahtumaa. Esimerkiksi Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liiton talvipäivät on viikonlopun mittainen tapahtuma, johon sisältyy approkierros.[5] Näiden perinteisten baarikierrosten vastapainoksi on ryhdytty järjestämään täysin alkoholittomia approja, kuten Helsingin Herkkuappro vuodesta 2022 alkaen sekä Tampereen Sushiappro vuodesta 2024.[6][7]

Kämppäapprot ovat tapahtumia, joissa baarien tai ravintoloiden sijaan kierretään osallistujien asuntoja. Usein nämä ovat osallistujamäärältään paljon rajatumpia eikä niillä välttämättä ole virallista järjestäjää, vaan ne voivat olla ystävysten tai esimerkiksi opiskelijajärjestön hallituksen keskinäisiä illanviettoja.

  1. Antti Palomaa: Baarikuitteja on kerätty Tampereella jo 30 vuotta yle.fi – YLE. 11.10.2012. Viitattu 14.4.2024.
  2. Säännöt ja suoritusrajat ynna.fi. Viitattu 14.4.2024.
  3. Rixu Abro 2023 kide.app. Viitattu 14.4.2024.
  4. Suoritusrajat facebook.com. 9.4.2024. Viitattu 14.4.2024.
  5. Ohjelma sool.fi. Viitattu 14.4.2024.
  6. Valtteri Parikka: Perinteisesti approt ovat viinan­huuruisia baari­kierroksia – nyt tuhat opiskelijaa tekee Helsingissä jotain aivan muuta hs.fi - Helsingin Sanomat. 24.8.2022. Viitattu 15.4.2024.
  7. Mikä sushiappro? kandit.fi - Tampereen Lääketieteen Kandidaattiseura ry. Viitattu 15.4.2024.