Apollo Guidance Computer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
AGC:n käyttöliittymäyksikkö, DSKY.

Apollo Guidance Computer (AGC) oli tietokone, jota käytettiin Apollo-ohjelman avaruusaluksissa. Tietokone hoiti aluksen ohjaukseen ja navigointiin liittyviä tehtäviä. AGC oli ensimmäinen moderni sulautettu tietokonejärjestelmä. AGC:n suunnitteli 1960-luvun alussa Massachusetts Institute of Technologyn Instrumentaatiolaboratorio, ja varsinaiset laitteet valmisti Raytheon.

Kaikilla Kuussa käyneillä Apollo-lennoilla (paitsi Apollo 8:ssa, jossa ei ollut kuumodulia) avaruusaluksen komento- ja kuumoduulissa oli omat AGC-tietokoneet.

AGC käytti integroituja piirejä. RAM-muisti oli ferriittirengastyyppinen ja ROM-muisti rope-core-tyyppinen. RAM-muistia oli 2 kilosanaa, ja ROM-muistia 36 kilosanaa; sanan pituus oli 16 bittiä. Kellokide värähteli 2,048 MHz:n taajuudella, joka jaettiin tai skaalattiin tarpeen mukaan eri käyttötarkoituksiin; pääasiallinen sisäinen kellotaajuus oli 1,024 MHz.

AGC:n käyttöliittymänä toimi DSKY (display and keyboard, näyttö ja näppäimistö), jossa oli numero- ja merkkivalonäyttö, sekä komento- ja numeronäppäimistö. AGC:lle annettiin komentoja "verbin" (V) ja "substantiivin" (N) yhdistelminä, jotka ilmaistiin kahden numeron yhdistelminä. Verbi ilmaisi komennon, ja substantiivi komennon lisämääreen.

ROM-muistiin tallennettu yksinkertainen käyttöjärjestelmä kykeni ajamaan kahdeksaa prosessia yhtä aikaa. Ajettavat ohjelmat pystyttiin priorisoimaan.

Ohjelmisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Margaret Hamilton tulostetun ohjelmakoodin vieressä

Ohjelmiston kehittämisestä oli vastuussa Margaret Hamilton.[1][2]

Ohjelmisto oli edelläjäkävijä huippuluotettavien ohjelmistojen suunnittelulle.[3] Ohjelmistossa käytettyjä konsepteja olivat muun muassa asynkroninen ohjelmointi (engl. asynchronous software) ja tärkeysjärjestyksessä ajoittaminen (engl. priority scheduling).[3]

Hamilton on saanut muun muassa NASAn Exceptional Space Act Award -palkinnon tunnustuksena työstään.[3]

Ohjelmisto kykeni toipumaan itsestään tunnetussa tilanteessa, jossa tietokone sai laskeutumisen lähestyessä ylimääräistä sitä kuormittavaa dataa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Apollo Guidance Computer.
Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.