Kuumoduuli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Apollo 11:n kuumoduuli.

Kuumoduuli (engl. Lunar Module eli LM, alun perin engl. Lunar Excursion Module eli LEM) oli Apollo-ohjelmassa yhdessä Apollo-avaruusaluksen kanssa käytetty kaksiosainen avaruusalus. Lennon kolmihenkisestä miehistöstä kaksi laskeutui sillä Kuun pinnalle.

Aluksen suunnitteli Grumman, joka valmisti niitä kaikkiaan 13 kappaletta ennen kuin Apollo-ohjelma lakkautettiin. Grumman sai sopimuksen 7. marraskuuta 1962, ja ensimmäinen moduuli laukaistiin avaruuteen 22. tammikuuta 1968. Miehitettynä moduulia käytettiin ensimmäisen kerran 3. maaliskuuta 1968 alkaneella lennolla, ja ensimmäinen Kuuhun laskeutuminen tapahtui 20. heinäkuuta 1969.

Piirros kuumoduulin osista

Kuumoduuliin kuului kaksi osaa: laskeutumisosa (descent stage), joka sisälsi laskeutumiseen tarvittavan polttoaineen sekä moottorin, laskeutumistelineet ja erilaisia Kuussa tarvittavia työkaluja. Laskeutumisosa jäi Kuun pinnalle.

Paineistettu nousuosa (ascent stage) oli tarkoitettu kahdelle astronautille. Nousuosassa oli Kuuhun laskeutumiseen tarvittava avioniikka, tietokone ja moottori kiertoradalle palaamiseen. Kuumoduulin seinä oli paikoin vain kahden foliokerroksen paksuinen. Tämä riitti, koska alusta käytettiin vain avaruudessa.

Käyttö Apollo-lennoilla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lennon alkuvaiheet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laukaisussa kuumoduuli sijaitsi Saturn V -kantoraketin kolmannen osan (S-IVB) päässä kapselissa, jonka yläpuolella sijaitsi komento- ja huoltomoduuli.

Telakoituminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksen päästyä Kuuhun vievälle radalle komento- ja huoltomoduuli irrotettiin kapselista, käännettiin ympäri ja kiinnitettiin kuumoduulin nousuosan päässä olevaan telakoitumisaukkoon. Tunnelin kautta miehistö pääsi siirtymään myös kuumoduuliin. Kiinnittymisvaihetta kutsuttiin telakoitumiseksi.

Laskeutuminen ja nousu Kuusta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksen päästyä Kuun kiertoradalle kuumoduuli irrottautui komentomoduulista ja kaksi miehistön jäsentä laskeutui sillä Kuun pinnalle. Nousu tapahtui pelkällä nousuosalla, jolla telakoiduttiin takaisin kiertoradalla odottaneeseen komentomoduuliin.

Valmistetut kuumoduulit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Sarjanumero Nimi Käyttö Laukaisu Kohtalo Kuva
LM-1 Apollo 5 22.1.1968 Paloi ilmakehässä
LM-2 Ei laukaistu Esillä National Air and Space Museumissa Washington DC:ssä
LM-3 Spider Apollo 9 3.3.1969 Paloi ilmakehässä
LM-4 Snoopy Apollo 10 18.5.1969 Laskeutumisosa iskeytyi Kuuhun; nousuosa Aurinkoa kiertävällä radalla
LM-5 Eagle Apollo 11 16.7.1969 Laskeutumisosa Kuun pinnalla; nousuosa jätettiin Kuun kiertoradalle ja törmäsi lopulta Kuuhun
LM-6 Intrepid Apollo 12 14.11.1969 Laskeutumisosa Kuun pinnalla; nousuosa törmäytettiin Kuuhun
LM-7 Aquarius Apollo 13 11.4.1970 Paloi ilmakehässä; lento epäonnistui, koska Apollo-alus vaurioitui menomatkan alussa, miehistö joutui käyttämään kuumoduulia matkatessaan Kuun ympäri ja takaisin
LM-8 Antares Apollo 14 31.1.1971 Laskeutumisosa Kuun pinnalla; nousuosa törmäytettiin Kuuhun
LM-9 Ei laukaistu Näytteillä Kennedy Space Centerissä
LM-10 Falcon Apollo 15 26.7.1971 Laskeutumisosa Kuun pinnalla; nousuosa törmäytettiin Kuuhun
LM-11 Orion Apollo 16 16.4.1972 Laskeutumisosa Kuun pinnalla; nousuosa jätettiin Kuun kiertoradalle ja törmäsi lopulta Kuuhun
LM-12 Challenger Apollo 17 7.12.1972 Laskeutumisosa Kuun pinnalla; nousuosa törmäytettiin Kuuhun
LM-13
 
Ei laukaistu (ohjelma keskeytettiin) Valmistui vain osittain; restauroitiin ja on näytteillä Cradle of Aviation Museumissa, Long Islandilla New Yorkissa. Käytettiin 1998 julkaistussa HBOn minisarjassa Avaruuden sankarit.
LM-14
 
Ei laukaistu (ohjelma keskeytettiin) Ei valmistunut koskaan.
LM-15
 
Ei laukaistu (ohjelma keskeytettiin) Hylättiin
Apollo 11:n kuumoduuli Kuun kiertoradalla laskeutumiskokoonpanossa