Margaret Hamilton (tieteilijä)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Margaret Hamilton
Margaret Hamilton 1995.jpg
Henkilötiedot
Koko nimi Margaret Heafield Hamilton
Syntynyt17. toukokuuta 1936 (ikä 84)
Paoli, Indiana
Kansalaisuus Yhdysvallat
Koulutus ja ura
Tutkimusalue Tietojenkäsittelytiede
Palkinnot Presidential Medal of Freedom (2016)

Margaret Heafield Hamilton (s. 17. toukokuuta 1936) on yhdysvaltalainen tietojenkäsittelytieteilijä ja järjestelmäinsinööri. Hän oli mukana kehittämässä Apollo-avaruusohjelman lennonaikaisia tietokoneohjelmistoja Apollo Guidance Computer -tietokoneelle.[1]

Hän on saanut Presidential Medal of Freedom -mitalin vuonna 2016 tunnustuksena työstään ohjelmistoinsinöörinä NASAlla.[2]

Hamilton Apollon aikana

Hänen sanotaan ensimmäisenä käyttäneen termiä ohjelmistoinsinööri (engl. software engineer).[3][4] Aiemmin ohjelmistokehitykseen ei suhtauduttu yhtä vakavasti kuin esimerkiksi laitteiden suunnitteluun.[4]

Työelämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Margaret Hamilton syntyi Paolissa, Indianassa. Valmistuttuaan Hancockin lukiosta vuonna 1954, hän siirtyi opiskelemaan matematiikkaa Michiganin yliopistoon vuonna 1955. Hän opetti hetkellisesti lukiossa matematiikkaa ja ranskaa voidakseen elättää miestään tämän opiskellessa Harvardissa. Hän halusi saada matematiikan tutkinnon, ja vuonna 1960 hän liittyi MIT:n tiimiin, jonka kanssa hän kirjoitti ohjelmistoja Edward Norton Lorenzille.

SAGE[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SAGE (Semi-Automatic Ground Environment) oli MIT:n aloittama projekti, jonka tarkoituksena oli luoda tietokone, joka ennustaisi sääilmiöitä, ja joka myöhemmin annettiin armeijan käyttöön Neuvostoliiton hyökkäyksiä vastaan puolustautumiseen. Hamiltonin panos SAGE:ssa avasi hänelle tien NASAan Apollon parissa työskentelyyn.

NASA[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hamilton seisomassa tiiminsä kanssa kirjoitetun Apollon ohjelman vieressä

Hamilton liittyi MIT:ssä toimivaan ryhmään, joka työskenteli Apollon parissa. Hamilton myöhemmin johti tiimiä, joka oli vastuussa Apollon tietokoneohjelmistojen kehittämisestä. Koska siihen aikaan ei ollut ohjelmistoinsinöörejä, hän hankki kokemusta itsenäisesti. Ohjelma, jonka Hamilton tiimeineen kirjoitti, on vastuussa siitä, että Apollo 11 onnistui kuuhun laskeutumisessa.

NASA:n jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1976 jälkeen Margaret Hamilton perusti oman firman nimeltä HOS (Higher Order Software), jossa toimi johtajana vuoteen 1985 asti. Firma kehitti ideoita ongelmien ehkäisyyn teknologiassa. Lähdettyään firmasta hän perusti Hamilton Technologies -nimisen firman vuonna 1986 Massachusettsissa.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Margaret Hamilton syntyi nimellä Margaret Heafield. Hänen vanhempansa ovat Kenneth Heafield ja Ruth Ester Heafield.

Hamilton tapasi miehensä James Cox Hamiltonin opiskellessaan, ja he menivät naimisiin vuonna 1958 Hamiltonin valmistuttua. He saivat tyttären, Lauren Hamiltonin, joka myöhemmin nai yhdysvaltalaisen miljardöörin. Margaret Hamilton myöhemmin erosi miehestään James Hamiltonista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]