Antony Hegarty

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anohni vuonna 2012.

Anohni (s. 1971 Sussex, Iso-Britannia) on englantilainen laulaja ja lauluntekijä, joka tunnetaan erityisesti Antony and the Johnsons -nimisen yhtyeen solistina.

Elämänvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anohnin perhe muutti Amsterdamiin 1977 ja sieltä Kaliforniaan 1981. Ennen musiikin pariin siirtymistä Anohni opiskeli teatterialaa New Yorkissa, jonne hän on sittemmin pysyvästi asettunut.

Teini-iässä Anohni innostui ajan brittiläisestä synteettisestä popista, etenkin sellaisista tunteikkaista laulajista kuin Marc Almond, Alison Moyet ja Boy George. Hän muutti 1990 Manhattanille ja perusti performanssikollektiivin nimeltä Blacklips, jossa hänen yhteistyökumppaninaan oli Johanna Constantine.

Kokeellinen brittimuusikko David Tibet yhtyeestä Current 93 kuuli Anohnin demon ja tarjoutui julkaisemaan tämän musiikkia Durtro-levymerkillään. Esikoisalbumi Antony and the Johnsons ilmestyi 1998. Vuonna 2001 siitä julkaistiin EP I Fell in Love with a Dead Boy, jolla nimikappaleen lisäksi oli cover-versio eräästä David Lynchin ja Angelo Badalamentin laulusta sekä lisäksi yksi Current 93:n laulu.

Antony and the Johnsonsin albumi I Am a Bird Now sai 2005 arvostetun brittiläisen palkinnon Mercury Prize, ja Mojo-lehti valitsi sen vuoden albumiksi.

Anohni on ollut yhteistyössä islantilaisen muusikon Björkin levytyksissä Jamaikalla ja Islannissa. Hänen työhönsä ovat vaikuttaneet muun muassa Devendra Banhart, Boy George, Marc Almond, Björk ja Rufus Wainwright.

Anohni on käynyt konsertoimassa Suomessa vuosina 2005, 2007, 2009 ja 2012.