Current 93

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Current 93
Tiedot
Toiminnassa 1982
Tyylilaji Kokeellinen musiikki, Neofolk, Folk
Kotipaikka Englanti
Laulukieli englanti
Jäsenet

David Tibet

Levy-yhtiö

Dutro

Current 93 on brittiläinen yhtye, joka tuottaa kokeellista – 1990-luvun alkupuolelta lähtien erityisesti folk-painotteista – musiikkia. Yhtyeen perusti vuonna 1982 David Tibet, oikealta nimeltään David Michael Bunting. Tibet on nimi, jonka Throbbing Gristlen Genesis P-Orridge hänelle antoi.

Yhtyeen nimi tulee Aleister Crowleyn kirjoituksista: 93 on Theleman eli Tahdon ja Agapen eli Rakkauden numero. 93 Current olisi siten virta, jossa Rakkaus tai Tahto kulkee [1].

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Current 93:n alkuajan musiikki on hyvin samantyylistä aikansa industrial-musiikin kanssa, usein sen katsotaankin kuuluvan siihen; se koostui rujoista nauhasilmukoista, hurisevasta syntetisaattorilla tuotetusta metelistä ja Tibetin vääristetyistä, paasaavista vokaaleista. Tämä alkuajan tuotanto löysi ystäviä muiden muassa silloisesta goottiskenestä.

Myöhemmässä tuotannossaan Tibet on hylännyt alkuajan menetelmät, suosien orgaanisempaa äänimaailmaa. Näin tehdessään Current 93 auttoi luomaan musiikkityylilajia, joka yhä usein mielletään osaksi industrial-genreä, ja jota nimitetään ns. "apokalyptiseksi folkiksi". Current 93:n myöhempää tuotantoa määrittelee Tibetin "pahaaenteilevä", loruista vaikutteita saanut laulanta, ja taustasoitanta, joka on pääasiassa akustista folk-musiikkia.

Sanoitukset ja teemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tibet on sanonut ensijulkaisuihinsa kuuluneen "LAShTAL:in" olleen erityisen okkulttinen: sen "perustuneen Malkunofathin manaukseen", mutta että muihin julkaisuihin ei liittyisi mitään senkaltaista, sillä hän "halveksii okkultista"[2].

David Tibetin sanoitukset ovat olleet yhtyeen koko tuotannon ajan varsin yhdenmukaisia, niiden keskittyessä lähinnä: kuolemaan, menetykseen, tuhoon, Kristukseen, mystisismiin, tiibetiläiseen buddhalaisuuteen, gnostilaisuuteen, riimuihin, hakaristeihin, ja ylipäätään kaikenlaiseen uskontoihin ja uskomuksiin liittyvään.

Uskonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David Tibet vietti nuoruutensa Malesiassa buddhalaisuuden, hindulaisuuden ja taoismin ympäröiminä joiden vaikutus on näkynyt hänen musiikissaan. Hän on myös osoittanut läpi yhtyeensä historian mielenkiintoa – joka on vain kasvanut ajan myötä – kristillistä mystisismiä kohtaan.

Tibet onkin sanonut pitävänsä itseään kristittynä [3], ja The Wiren kesäkuun 2006 julkaisussa kerrottiin Tibetin kääntyneen katoliseksi.

Vaikutteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Current 93 on ottanut musiikillisia vaikutteita laajalta alalta. Niitä ovat muiden muassa: uskonnollinen laulanta, perinteinen kansanmusiikki, erään skottilaisen kansantarun sankarin Tam Lin balladi, The Incredible String Band -psykedeliayhtye, brittiläinen progeyhtye Comus, Blue Öyster Cult, rock-yhtye Love, folk-muusikko Shirley Collins, ja parsisäveltäjä Kaikhosru Shapurji Sorabji.

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myös kirjallisuus on vaikuttanut paljon yhtyeen tuotantoon. Vaikutteita ovat olleet muiden muassa Raamattu, Comte de Lautréamontin "Les Chants de Maldoror" (Maldororin laulut), Runo-Edda, Francis Parker Yockeyn Imperium, Hildegard Bingeniläinen, John Dee, Heptarchia Mystica, "Ukkonen, täydellinen järki", William Blake, Louis Wain, Thomas Ligotti, Montague Rhodes Jamesin kummitustarinat, Eric Stenbock, ja tuntemattoman munkin 1300-luvulla kirjoittama henkinen opaskirja The Cloud of Unknowing. lähde?

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David Tibet on ollut yhtyeen ainut pysyvä jäsen, vaikkakin Nurse With Woundin Steven Stapleton on ollut mukana lähes jokaisella Current 93 -julkaisulla. Hänen lisäkseen suuresti Current 93:n musiikkiin on vaikuttanut:

  • Michael Cashmore, joka on ollut vakiojäsenenä "Thunder Perfect Mindistä" lähtien.
  • Death In Junen Douglas P., joka on soittanut yli kymmenellä levyllä.

Muita yhteistyökumppaneita vuosien mittaan ovat olleet: punk-yhtye Crassin Steve Ignorant (käyttäen nimeä Steve Intelligent), runologi Freya Aswynn[4], Nick Cave, Björk, Rose McDowall, Tiny Tim, Sol Invictus -yhtyeen Tony Wakeford, Coilin Jhonn Balance, islantilainen säveltäjä Hilmar Örn Hilmarsson, "Fire + Ice" -yhtyeen Ian Read, sekä Boyd Rice.

Yhdysvaltalaisen kauhukirjailija Thomas Ligottin fanina ja ystävänä Tibet on tehnyt yhteistyötä myös hänen kanssaan "In A Foreign Town, In A Foreign Land", "This Degenerate Little Town" ja "I Have A Special Plan For This World" -julkaisuilla.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Current 93 on julkaissut parisenkymmentä albumia, monia singlejä ja suuren määrän erinäisiä kokoelmalevyjä. David Tibet on myös vieraillut monien "ystäväyhtyeidensä" levyillä – lähes kaikkien yllä mainittujen – sekä yhtyeiden kuten Nature and Organisationin ja The Hafler Trion.

Osittainen diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1988: Swastikas For Noddy (LP, jonka CD-versio on Swastikas For Goddy)
  • 1988: Earth Covers Earth
  • 1992: Thunder Perfect Mind (Vuonna 2003 julkaistiin 2CD:n uudelleenpainos)
  • 1994: Of Ruine or Some Blazing Starre
  • 1996: All The Pretty Horses: The Inmost Light (Nick Cave laulaa kahdella kappaleella)
  • 2006: Black Ships Ate The Sky

Current 93:n koko diskografia on listattuna useilla internet-sivuilla, kuten Discogs.comissa, ja yhtyeen virallisilla sivuilla brainwashed.com/c93.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]