Ansa vanhemmille (vuoden 1998 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ansa vanhemmille
The Parent Trap
The parent trap.jpg
Ohjaaja Nancy Meyers
Käsikirjoittaja Charles Shyer
Nancy Meyers
David Swift
Tuottaja Charles Shyer
Säveltäjä Alan Silvestri
Kuvaaja Dean Cundey
Leikkaaja Stephen A. Rotter
Pääosat Dennis Quaid
Natasha Richardson
Lindsay Lohan
Elaine Hendrix
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Productions
Ensi-ilta Yhdysvallat 29. heinäkuuta 1998
Yhdistynyt kuningaskunta 11. joulukuuta 1998
Kesto 127 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 15,5 miljoonaa dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Ansa vanhemmille (The Parent Trap) on vuonna 1998 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen elokuva, joka on uudelleenfilmatisointi vuoden 1961 samannimisestä perhe-elokuvasta. Uudelleenfilmatisoinnin ohjasi Nancy Meyers ja tuotti Charles Shyer. Shyer ja Meyers myös käsikirjoittivat elokuvan.

Elokuvan pääosassa on Lindsay Lohan kaksoisroolissa. Hän esittää kaksostyttöjä, jotka tapaavat toisensa vahingossa sen jälkeen, kun heidät erotettiin heidän synnyttyään. Kaksosten eronneita vanhempia esittävät Dennis Quaid ja Natasha Richardson.

Molemmat elokuvat on tehty Erich Kästnerin kirjan Lisen ja Lotten salaisuus sekä vuoden 1936 elokuvan Kolme ovelaa tyttöä pohjalta. Siinä pääosaa näytteli Deanna Durbin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Nick Parker (Dennis Quaid) ja Elizabeth James (Natasha Richardson) tapasivat ja menivät naimisiin risteilyllä RMS Queen Elizabeth 2:lla. He saivat kaksostytöt, Hallien ja Annien (Lindsay Lohan), mutta pari erosi ja menetti yhteyden toisiinsa. Nick kasvatti Hallien Napan piirikunnassa Kaliforniassa viinitilalla ja kuuluisaksi hääpukusuunnittelijaksi kohonnut Elizabeth kasvatti Annien Lontoossa. He eivät kertoneet tytöille toisistaan.

Risteilyn jälkeen tarina hyppää kahdentoista vuoden päähän kesään, jolloin Nick ja Elizabeth laittavat tytöt vahingossa samalle kesäleirille. Kaksosten tavattua toisensa he alkavat tehdä toisilleen piloja, mikä kuitenkin päättyy yhden leiriohjaajan langettua Hallien ansaan. Kaksoset erotetaan muista tytöistä omaan mökkiinsä. Hallie ja Annie saavat yhdessä asuessaan tietää, että he syntyivät samana päivänä ja heillä molemmilla on revennyt hääkuva vanhemmistaan. Tyttöjen ymmärrettyä kaksosuutensa he punovat juonen, jonka avulla voivat tavata aiemmin tuntemattomat vanhempansa.

Leirin päätyttyä juoni onnistuu: Hallie lähtee Lontooseen jossa hän tapaa äitinsä, isoisänsä ja hovimestari Martinin. Annie lähtee Kaliforniaan jossa hän tapaa isänsä, taloudenhoitaja Chessyn, Sammy-koiran ja Nickin nuoren morsiamen Meredithin (Elaine Hendrix), joka on kiinnostunut vain Nickin rahoista. Meredithiin turhautunut Annie soittaa Hallielle ja suostuttelee tämän tuomaan Elizabethin Kaliforniaan purkamaan kihlauksen. Pian kaikki muut paitsi Nick ja Meredith saavat tietää vaihdosta ja heidän perheensä toivottaa heidät kyynelsilmin tervetulleiksi.

Aikomuksenaan saattaa Nick ja Elizabeth yhteen Annie, Hallie, Isoisä, Chessy ja Martin järjestävät heille tapaamisen sanfranciscolaiseen hotelliin. Nick ja Elizabeth tapaavat toisensa vihdoin. Nick saa tietää vaihdosta ja kaksoset järjestävät vanhemmilleen kynttiläillallisen jahdilla, joka on koristeltu muistuttamaan heidän ensitapaamistaan. Päivällisellä Elizabeth sanoo ettei Nick seurannut häntä hänen lähdettyään. He tekevät suunnitelmia siitä, kuinka kaksoset voisivat viettää yhdessä lomia, mutta päättävät olla jatkamatta omaa suhdettaan.

Hallie ja Annie eivät pidä ajatuksesta, joten he pakottavat vanhempansa viemään heidät leireilemään olemalla kertomatta kumpi on kumpi. Elizabethin suostuteltua Nickin ottamaan mukaan Meredithin hänen sijastaan, kaksoset tekevät Meredithille joukon kepposia. Meredith raivostuu ja pakottaa miehen valitsemaan hänen ja tytärtensä välillä. Nick valitsee kaksoset ja Meredith purkaa kihlauksen.

Meredithin lähdettyä Nick näyttää Elizabethille viinikokoelmansa, johon kuuluu myös se jota he joivat häissään. Elizabeth liikuttuu eleestä ensin, mutta muuttaa mielensä ja palaa Lontooseen Annien kanssa. Kuitenkin Elizabethin ja Annien päästyä kotiin he löytävät sieltä heitä odottavat Hallien ja Nickin, jotka lensivät sinne heitä nopeammin. Elizabeth on uusista häistä peloissaan, mutta hän luottaa Nickin itsevarmuuteen.

Lopputeksteissä on kuvia Nickin ja Elizabethin toisista häistä QE2:lla, joissa kaksoset ovat morsiusneitoja. Lisäksi kuvissa näkyy Martin antamassa Chessylle kihlasormusta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Lindsay Lohan    Hallie Parker/Annie James  
  Dennis Quaid    Nick Parker  
  Natasha Richardson    Elizabeth James  
  Elaine Hendrix    Meredith Blake  
  Lisa Ann Walter    Chessy  
  Simon Kunz    Martin  
  Polly Holliday    leirinpitäjä Marva Kulp Sr.  
  Maggie Wheeler    leiriavustaja Marva Kulp Jr.  
  Ronnie Stevens    isoisä  
  Joanna Barnes    Vicki Blake  

Viittaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viittaukset vuoden 1961 versioon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska elokuva on samannimisen vuoden 1961 elokuvan uudelleenfilmatisointi, siinä on monia viittauksia aiempaan elokuvaan. Näitä ovat muun muassa:

  • Sherman Brothersin laulun "Let's Get Together" käyttö
  • Meredith puhuu "pastori Mosbylle", alkuperäisen elokuvan hahmolle
  • Osa dialogista on lähes identtistä vuoden 1961 elokuvan kanssa
  • Näyttelijä Joanna Barnes näytteli alkuperäisessä elokuvassa Meredithin kaltaista Vickyä. Uudessa versiossa hän näytteli Meredithin Vicky-nimistä äitiä.
  • Kahden kepin lyönti yhteen puumien varalta, vaikkei puumia olekaan, on otettu vuoden 1961 elokuvasta.

Viittaukset populaarikulttuuriin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]