Andrei Kolmogorov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Andrei Kolmogorov
Андре́й Никола́евич Колмого́ров
Andrei Kolmogorov
Andrei Kolmogorov
Henkilötiedot
Koko nimi Андре́й Никола́евич Колмого́ров
Syntynyt 25. huhtikuuta 1903
Tambov, Venäjän keisarikunta
Kuollut 20. lokakuuta 1987 (84 vuotta)
Moskova, Neuvostoliitto
Kansalaisuus venäläinen
Koulutus ja ura
Tutkinnot Moskovan valtionyliopisto
Väitöstyön ohjaaja Nikolai Luzin
Instituutti Moskovan valtionyliopisto
Opettaja Nikolai Luzin
Oppilaat Vladimir Arnold, Eugene Dynkin, Israel Gelfand, Andrei Monin, Sergey Nikolsky, Alexander Obukhov, Yuri Prokhorov, Vladimir Uspenski ja Albert Shiryaev
Tutkimusalue Matematiikka
Tunnetut työt todennäköisyyslaskenta, topologia, intuitionistinen logiikka, turbulenssi, klassinen mekaniikka, analyysi
Palkinnot Wolfin matematiikanpalkinto (1980)

Andrei Nikolajevitš Kolmogorov (ven. Андре́й Никола́евич Колмого́ров, 25. huhtikuuta (J: 12. huhtikuuta) 1903 Tambov20. lokakuuta 1987 Moskova) oli neuvostoliittolainen matemaatikko[1], joka teki huomattavia tutkimuksia todennäköisyyslaskennan ja topologian aloilla sekä virtausmekaniikassa turbulenssin mallinnuksessa.

Kolmogorov opiskeli Nikolai Luzinin alaisuudessa ja valmistui tohtoriksi Moskovan valtionyliopistosta vuonna 1929. Vuonna 1931 hänestä tuli kyseisen yliopiston professori. Vuonna 1939 hän sai akateemikon arvonimen Neuvostoliiton tiedeakatemialta.

Uransa varhaisessa vaiheessa Kolmogorov tutki intuitionistista logiikkaa ja Fourier’n sarjoja sekä turbulenssia, klassista mekaniikkaa ja informaatioteoriaa. Hänen merkittävin työnsä oli kuitenkin matemaattisen perustan luominen todennäköisyysteorialle, satunnaismuuttujille ja stokastisille prosesseille. Hänet tunnetaan muun muassa Kolmogorovin aksioomista ja Chapman-Kolmogorovin yhtälöstä. Hän oli algoritmisen informaatioteorian pääkehittäjiä ja Kolmogorov-kompleksisuus on nimetty hänen mukaansa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Boyer, Carl B. & Merzbach, Uta C.: Tieteiden kuningatar – Matematiikan historia, osa II, s. 873. Suomentanut Kimmo Pietiläinen. Helsinki: Art House, 1994. ISBN 951-884-158-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.