Informaatioteoria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Informaatioteoria (engl. information theory) on sovelletun matematiikan haara, joka tutkii informaation mittaamista ja siirtämistä. Informaatioteoria pohjautuu Claude E. Shannonin ja Warren Weaverin tutkimukseen A Mathematical Theory of Communication (1949).

Informaatioteoriaa sovelletaan etenkin tiedonpakkauksessa ja tietoliikenteessä, mutta myös muun muassa molekyylibiologiassa. Informaatioteoria antaa useita perustavia ja eri aloille yleistettäviä tuloksia viestinnän vaatimuksista ja rajoituksista.

Informaatioteorian perusmallissa on lähetin, joka koodaa lähetettävän informaation, häiriötä aiheuttava kanava, jonka kautta informaatio lähetetään, ja vastaanotin, joka purkaa koodatun ja kanavan korruptoiman informaation. Informaatioteoria pyrkii selvittämään mahdollisimman lyhyen koodaustavan lähettää informaatiota luotettavasti kanavan läpi. Yksinkertaisuutensa vuoksi malli soveltuu monenlaisiin tapauksiin.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Niiniluoto, Ilkka 1996: Informaatio, tieto ja yhteiskunta: filosofinen käsiteanalyysi. ISBN 951-861-072-X. Saatavana digitaalisena: PDF-tiedosto
  • Floridi, Luciano 2004: The Blackwell Guide to the Philosophy of Computing and Information. Blackwell, Oxford. Floridin kirjoittama osa saatavana myös digitaalisena: pdf-tiedosto / Chapter 5 [vanhentunut linkki] (engl.)
  • Callager, Robert G.: Information Theory and Reliable Communication, s. 1–588. John Wiley and Sons, Inc., 1968. ISBN 0471290483.
Tämä matematiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.