Anastasija Baburova

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anastasija Eduardivna Baburova (ukr. Анастасія Эдуардівна Бабурова; myös Anastasija Eduardovna Baburova ven. Анастасия Эдуардовна Бабурова) (30. marraskuuta 198319. tammikuuta 2009) oli ukrainalaissyntyinen, Venäjälle muuttanut toimittaja, joka kirjoitti muun muassa Novaja Gazeta -lehdelle. Hänet ammuttiin kadulle Moskovassa ihmisoikeusjuristi Stanislav Markelovin murhan yhteydessä.[1]

Baburova asui lapsuutensa Ukrainan Krimillä Sevastopolissa, jossa hän myös kävi koulunsa ja päätti sen mallioppilaana. Vuonna 2000 hän aloitti hallintotieteen opinnot Moskovan valtionyliopiston Tšernomorskojen osastossa. Hän kuitenkin keskeytti opintonsa jo seuraavana vuonna ja muutti Moskovaan, jossa pääsi opiskelemaan kansainvälistä oikeutta Moskovan valtiolliseen kansain­välisten suhteiden instituuttiin[2]. Vuonna 2003 hän jälleen vaihtoi opintosuuntaa ja aloitti opiskelun Moskovan valtionyliopiston journalistiikan tiedekunnan iltalinjalla[3]. Hän työskenteli jo tuolloin toimittajana moskovalaisessa paikallislehdessä Vetšernaja Moskvassa. Pian hänen kirjoituksiaan julkaistiin myös Izvestijassa ja Vetšernaja Gazetassa. Hän aloitti työnsä Novaja Gazetan kirjeenvaihtajana lokakuussa 2008. Hänen viimeiseksi jäänyt artikkelinsa ilmestyi 17.1.2009, ja se käsitteli venäläisiä fasistiryhmiä.[1]

Baburova osallistui myös yhteiskunnalliseen toimintaan, muun muassa opposition mielenosoituksiin, ja toimi fasismin vastaisissa ja anarkistisissa liikkeissä[4], jotka usein kritisoivat Putin-nuoriksi kutsuttua isänmaallista Naši-liikettä[2]. Baburova osallistui Venäjällä ja Euroopassa erilaisiin vaihtoehto-, solidaarisuus- ja ympäristötempauksiin[4]. Hänet tunnettiin ystäväpiirissä myös runouden, itsepuolustuslajien ja laskuvarjohypyn harrastajana. Muun muassa verkkokirjoituksissa hän käytti myös lempinimiä Nastja ja Skat.

Baburova kuoli tajuihinsa tulematta tammikuun 19. päivän iltana 2009 moskovalaisessa sairaalassa päivällä tapahtuneessa ampumisessa saamansa vakavan päävamman seurauksena. Baburova oli neljäs vuoden 2000 jälkeen ammuttu Novaja Gazetan toimittaja. Hänen ampumiseensa johtaneista tapahtumista on liikkeellä kaksi versiota. Yhden mukaan hänet ammuttiin yhdessä Markelovin kanssa, ja toisen mukaan hänet ammuttiin sen jälkeen kun hän yritti pidätellä Markelovin ampujaa[2]. Baburova haudattiin kotikaupunkiinsa Sevastopoliin[5].

Ukrainan presidentti Viktor Juštšenko esitti viralliset surunvalittelut Baburovan kuoleman johdosta.[6]. Hieman myöhemmin myös Venäjän presidentti Dmitri Medvedev esitti omat surunvalittelunsa tavatessaan Novaja Gazetan edustajia keskustellakseen toimittajien työturvallisuudesta[7].

Marraskuussa 2009 murhan rikostutkinta saatiin päätökseen. Baburovan ja Markelovin murhasta pidätettiin ja myöhemmin tuomittiin vankeuteen erään kansallismielisen uusnatsiryhmittymän jäseniä. Nikita Tihonov tuomittiin itse murhasta ja hänen tyttöystävänsä Jevgenija Hasis avunannosta siihen[8].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]