Anastasia Mihailovna Romanova

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suuriruhtinatar Anastasia Mihailovna Romanova noin 1878

Suuriruhtinatar Anastasia Mihailovna Romanova (28. heinäkuuta 1860 Pietarhovi11. maaliskuuta 1922 Èze) oli suuriruhtinas Mihail Nikolajevitš Romanovin ja suuriruhtinatar Olga Fjodorovnan toinen lapsi, josta myöhemmin tuli Mecklenburg-Schwerinin suurherttuatar. Hän kuului Mihailovitšeihin, jotka olivat suvun kolmen nuorimman haaran suurin perhe. Hänen isänsä Mihail Nikolajevitš oli keisari Nikolai I:n nuorin poika ja tulevan keisari Aleksanteri II:n veli.

Anastasian sisaruksia olivat:

Anastasia vietti lapsuusvuotensa enimmäkseen kenraalikuvernöörin palatseissa Kaukasuksella. Hänen äitinsä suuriruhtinatar Olga Fjodorovna oli lapsilleen erittäin ankara, ainakin lasten oman kuvauksen ja heidät hyvin tunteneiden henkilöiden käsityksen perusteella. Anastasian äidin ja kotiopettajattaren sana oli laki, eikä vastaansanomista sallittu.

Anastasia Mihailovna meni naimisiin Mecklenburg-Schwerinin perintöruhtinaan Friedrich Franz III:n kanssa, joka oli suuriruhtinas Vladimir Aleksandrovitšin puolison Maria Pavlovnan veli. Avioliitto olikin lähinnä Maria Pavlovnan järjestämä, sillä tämä käytti hyväkseen naimisissa olevan naisen asemaansa etsiessään naimattomille veljilleen sopivia puolisoita. Lempeäluontoinen Friedrich oli erityisen avun tarpeessa, sillä hänellä oli vaikea astma ja hänellä esiintyi ajoittain ruman näköisiä iho-oireita. Friedrich Franzin vieraillessa Pietarissa hän ihastui selvästi nuoreen 17-vuotiaaseen Anastasia Mihailovnaan. Maria Pavlovna otti asian hoitaakseen ja käynnisti neuvottelut Anastasian äidin kanssa.

Anastasia oppi rakastamaan puolisoaan, joka kaikesta päätellen oli hyvin rakastettava henkilö, ”maailman herttaisin mies”, kuten Plessin ruhtinatar oli todennut. Varsinaiseksi ongelmaksi muodostui Mecklenburg-Schwerinin suurherttuakunta. Ennen avioitumistaan Anastasia pyrki tunnollisesti lisäämään tietouttaan uudesta kotimaastaan, mutta ei silti kyennyt sopeutumaan sinne. Hän tunsi vastenmielisyyttä maata kohtaan, ja kansalaisten tunteet häntä kohtaan kehittyivät samanlaisiksi. Voidakseen elää onnellisena pariskunnan oli ennen pitkää asuttava etäällä maasta, jota Friedrich Franz oli syntynyt hallitsemaan.

Anastasia ei koskaan oppinut viihtymään saksalaisena ruhtinattarena ja asui mielellään poissa puolisonsa kotimaasta aina kun voi. Hänen oli vaikeaa kestää sitä, että Saksa soti Venäjää vastaan, ensimmäisessä maailmansodassa. Koska Ranska ei sallinut hänen saksalaisena asua huvilassaan Cannesissa, hän vietti sotavuodet Sveitsissä Lausannen Savoy-hotellissa erossa pojastaan Mecklenburg-Schwerinin suurherttuasta, joka oli sotimassa joukkoineen, ja tyttärestään Cäciliestä, joka oli naimisissa Saksan kruununprinssin kanssa.

Puolison kuoleman jälkeen Anastasialla oli suhde henkilökohtaisen sihteerinsä Vladimir Alexandrovitš Paltovin kanssa, ja suhteen hedelmänä syntyi vuonna 1902 poika Alexis Louis de Wenden.

Anastasia piti juhlimisesta ja pelasi usein uhkapeliä muun muassa Monte Carlossa. Anastasia Mihailovna kuoli Cannesin lähellä Ezessä vuonna 1922.