Sergei Mihailovitš Romanov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suuriruhtinas Sergei Mihailovitš n. 1900

Sergei Mihailovitš Romanov (7. lokakuuta (J: 25. syyskuuta) 1869 Bordžomi, Kaukasia, Venäjän keisarikunta18. heinäkuuta 1918 Alapajevsk) oli suuriruhtinas, ja hän oli suuriruhtinas Mihail Nikolajevitš Romanovin ja suuriruhtinatar Olga Fjodorovnan poika. Hän kuului Mihailovitšeihin, jotka olivat Romanov-suvun kolmen nuorimman haaran suurin perhe. Hänen isänsä Mihail Nikolajevitš oli Nikolai I:n nuorin poika ja tulevan tsaari Aleksanteri II:n veli.

Sergei Mihailovitšin sisaruksia olivat Nikolai, Anastasia, Mihail, Georgi, Aleksanteri ja Aleksei.

Sergei Mihailovitš aloitti sotilasuransa tykkimiehenä ja nousi sitten Venäjän tykistön johtoon. Hän oli nuorena Nikolai II:n lähimpiä ystäviä ja veljensä Aleksanterin mukaan oli myös rakastanut Nikolain sisarta Ksenia Aleksandrovna Romanovaa ennen kuin tyttö suostui Aleksanterin kosintaan. Sergei oli pessimisti, jolla oli erikoinen huumorintaju.

Sergei ei mennyt koskaan naimisiin, mutta Nikolai II:n noustua valtaistuimelle ja mentyä naimisiin tämän entinen rakastajatar, ballerina Mathilde Krzesinska eli Sergein suojeluksessa. Seurapiireissä heitä luultiin rakastavaisiksi, mutta Mathilden muistelmissa kerrotaan vain kiintymyksestä ja ystävyydestä. Hän kuvailee poikansa syntymää kesällä 1902 Sergein hänelle hankkimassa datšassa: "Sergei tiesi aivan varmasti, ettei ollut lapsen isä, mutta hän rakasti minua ja – – antoi minulle kaiken anteeksi."

Myöhemmin Sergein jo kuoltua Mathilde solmi avioliiton suuriruhtinas Andrei Vladimirovitš Romanovin kanssa vuonna 1921, jonka kanssa hänellä oli ollut suhde jo parinkymmenen vuoden ajan.

Vallankumouksen jälkeen, maaliskuussa 1918 suvun kaikkien jäsenten käskettiin ilmoittautua salaisen poliisin päämajaan Pietariin. Illalla 22.3. lähti matkaan juna, jonka ensimmäinen määränpää oli Vjatka ja pääteasema Jekaterinburg. Myös Sergei oli tässä junassa.

Sergei Mihailovitš teloitettiin Alapajevskissa 18. heinäkuuta 1918, tsaariperheen kuoleman jälkeisenä yönä. Samassa yhteydessä surmattiin myös suuriruhtinatar Elisabet Fjodorovna, ruhtinaat Ioann Konstantinovitš, Konstantin Konstantinovitš ja Igor Konstantinovitš Romanov sekä runoilija Vladimir Palei. Vastarintaa tehnyt Sergei Mihailovitš ammuttiin, mutta muut haudattiin kaivoskuiluun elävinä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Richard Pipes: The Russian Revolution 1899–1919, s. 779–780. The Harvill Press 1990.