Amina Lawal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Amina Lawal Kurami (s. 1973) on nigerialainen yksinhuoltajaäiti. Hän sai kansainvälistä huomiota maaliskuussa 2002, kun islamilainen šariaoikeus Pohjois-Nigeriassa tuomitsi hänet kuolemaan kivittämällä. Tuomio luettiin huorinteosta, kun Lawal oli saanut avioliiton ulkopuolisen lapsen. Hän oli tullut raskaaksi jouduttuaan raiskatuksi. Raiskaaja sen sijaan ei saanut syytettä.[1] Raiskaaja oli Lawalin oma aviomies, josta tämä oli tapahtuneen jälkeen eronnut.

Tapaus sattui pohjoisessa Katsinan osavaltiossa, jossa šarialakia on sovellettu vuodesta 2000.[2]

Tapauksen johdosta Miss World -kilpailu, joka oli tarkoitus pitää Nigeriassa samana vuonna, siirrettiin protestina Lontooseen. Muitakin protesteja ilmeni. The Oprah Winfrey Show'ssa esitettiin tapauksesta erityisraportti, jossa kehotettiin ihmisiä lähettämään tuomiosta valitus Nigerian suurlähettiläälle Yhdysvaltoihin. Yli 1,2 miljoonaa viestiä lähetettiin.

Maailmanlaajuisen painostuksen jälkeen Lawalin tuomio kumottiin 25. syyskuuta 2003. Hän selvisi rangaistuksetta ja on tällä hetkellä vapaa. CNN pani merkille myös sen, että Lawal tuli raskaaksi ennen kuin šarialaki oli otettu käyttöön. Nigerialta saatiin vuonna 2003 virallinen vastaus, jossa tapausta epäiltiin keksityksi. Sanottiin, että Nigerian korkein oikeus ei ollut kuullutkaan siitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.