Amerikantilhi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikantilhi
Cedar Waxwing-27527-2.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Eucarya
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Tilhet Bombycillidae
Suku: Tilhet Bombycilla
Laji: cedrorum
Kaksiosainen nimi

Bombycilla cedrorum
(Vieillot, 1088)

Amerikantilhen esiintymisalue: vihreällä alueella ympäri vuoden, keltaisella vain pesimäaikana ja sinisellä vain pesimäajan ulkopuolella.
Amerikantilhen esiintymisalue: vihreällä alueella ympäri vuoden, keltaisella vain pesimäaikana ja sinisellä vain pesimäajan ulkopuolella.
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Amerikantilhi Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Amerikantilhi Commonsissa

Amerikantilhi, aikaisemmalta nimeltään seetritilhi[2] (Bombycilla cedrorum) on pohjoisamerikkalainen tilhilaji.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikantilhen pituus on 15–18 senttiä ja paino noin 30 grammaa. Laji muistuttaa suuresti tilheä mutta on hieman pienempi ja ruskeampi ja aikuisten lintujen maha on vaaleankeltainen. Ääni on tilhimäinen sirinä. Sukupuolet ovat samanvärisiä.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikantilhi pesii Kanadan eteläosissa ja Yhdysvaltain pohjoisosissa. Sen esiintymisalue painottuu etelämmäksi ja lännemmäksi kuin tilhen. Laji on vaelluslintu, joka pesimäajan jälkeen liikkuu suurina parvina marjomassa aina Yhdysvaltojen eteläosia myöten. Joskus vaellukset ulottuvat Etelä-Amerikan pohjoisosiin saakka.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikantilhet elävät lisääntymisaikana lehtimetsissä. Vaelluksilla ne hakeutuvat marjaisiin maastokohteisiin, kuten hautausmaille, puistoihin, puutarhoihin, viljelmille ja pensaikkoihin. Joskus amerikantilhet ja tilhet lyöttäytyvät yhteen samaan parveen.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikantilhipari rakentaa maljamaisen pesänsä kuivista ruohoista ja oksista puun oksalle 2–6 metrin korkeuteen, usein korkeammallekin. Naaras munii 5–6 munaa ja hautoo niitä 12–16 päivää. Molemmat emot huolehtivat poikasista, jotka jättävät pesä 14–18 päivän ikäisinä. Lajilla on tavallisesti kaksi pesyettä kesän aikana.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikantilhi syö marjoja ja hedelmiä sekä pesimäaikana myös hyönteisiä ja muita pieniä selkärangattomia. Lajin erikoisherkkua ovat kynäkatajan (Juniperus virginiana), englanniksi Eastern Redcedar, "marjat" eli pienet kävyt. Tästä ominaisuudesta laji lienee saanut tieteellisen nimensä.

Amerikantilhet syövät myös käyneitä yaupon-puun (Ilex vomitoria) marjoja, mikä tuottaa linnuille humalatilan.[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Bombycilla cedrorum IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 22.2.2014. (englanniksi)
  2. Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 5. Sydän–Öljykala, s. 1873. Helsinki: Otava, 1975. ISBN 951-1-02059-5.
  3. Gary Clark: Cedar waxwings are the drunken revelers of the bird world Houston Chronicle. 20.1.2021. Viitattu 6.2.2021. (englanniksi)
  4. Lady Bird Johnson Wildflower Center - The University of Texas at Austin www.wildflower.org. Viitattu 6.2.2021.