Amberian Dawn

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amberian Dawn
Amberian Dawn on Metal Female Voices Fest, 2009.
Amberian Dawn on Metal Female Voices Fest, 2009.
Tiedot
Toiminnassa 2006
Tyylilaji Power metal
Sinfoninen metalli
Kotipaikka Suomen lippu Suomi
Laulukieli englanti
suomen
Jäsenet

Tuomas Seppälä, kosketinsoittimet, kitara
Capri, laulu
Emil Pohjalainen, kitara
Jukka Hoffren, basso
Joonas Pykälä-aho, rummut

Levy-yhtiö

Spinefarm Records
Napalm Records

MusicBrainz

Amberian Dawn on vuonna 2006 perustettu suomalainen Napalm Recordsin rosteriin kuuluva sinfoninen metalliyhtye. Sen musiikki on melodista ja dramaattista power metalia klassisella naislaululla. Yhtyeen kokoonpanoon kuuluu aikaisemmin muun muassa Virtuocityssä soittaneita muusikoita.

Yhtyeen musiikin säveltämisestä vastaa kosketinsoittaja ja kitaristi Tuomas Seppälä ja sanoituksista laulaja Capri (2006–2012 sanoituksista vastasi entinen laulaja Heidi Parviainen). Musiikissa on vahvoja vaikutteita klassisesta musiikista, sekä perinteisestä heavy metal musiikista. Sanoituksen painottuvat erilaisiin mytologioihin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amberian Dawnin esikoisalbumi River of Tuoni julkaistiin Suomen Musiikin kautta 30. tammikuuta 2008. Se sijoittui Suomen albumilistalla sijalle 36.[1]

Loka-marraskuussa 2008 Amberian Dawn kiersi kuukauden Epican main supporttina Euroopassa. Maaliskuussa 2009 River of Tuoni voitti Metal From Finland Awards -yleisöäänestyksen kategoriassa "Vuoden 2008 Debyyttialbumi"[2].

Yhtyeen toinen pitkäsoitto, The Clouds of Northland Thunder, julkaistiin Aasiassa 22. huhtikuuta 2009 ja Suomessa 13. toukokuuta. Muualla Euroopassa 17 maassa albumi julkaistaan 27. kesäkuuta.[3]. Levyn julkaisua seurasi bändin uran toinen kuukauden mittainen Euroopan kiertue yhdessä Epican ja Sons of Seasonin kanssa.

Bändi siirtyi kolmannen levynsä myötä Spinefarm Records/Universal Musicille ja End of Eden- albumi julkaistiin vuonna 2010. Spinefarm Records julkaisi levyn Suomessa ja Euroopassa. Aasian ja Japanin julkaisun hoiti Marquee Avalon. Levy nousi Suomessa Rumban Albumilistalla sijalle 20. Levyllä vierailevat mm. Stratovariuksen Jens Johansson sekä oopperalaulaja Markus Nieminen. Levyn myötä bändi kiersi Eurooppaa kolmannen kerran Out of the Dark- festivaalikiertueen kanssa syksyllä 2011.

Neljäs albumi Circus Black julkaistiin vuonna 2012 ja se nousi Suomen viralliselle listalle sijalle 41. Levyllä vierailevat mm. Stratovariuksen Timo Kotipelto ja Jens Johansson. Timo Kotipelto esiintyy myös sinkkubiisistä tehdyllä musiikkivideolla (Cold Kiss). Spinefarm Records/Universal Music hoitivat maailmanlaajuisen julkaisun.

Loppuvuodesta 2012 yhtye ilmoitti päättävänsä yhteistyönsä laulaja Heidi Parviaisen kanssa. Joulukuussa yhtyeen uuden laulajan ilmoitettiin olevan Capri. Bändin miehistö vaihtui myös, kun rumpali Heikki Saaren ja kitaristi Kasperi Heikkisen tilalle bändiin palasivat rumpali Joonas Pykälä-aho ja kitaristi Emil Pohjalainen. 2013 yhtye äänitti ja julkaisi kokoelmalevyn (Re-Evolution) uuden laulajansa Caprin kanssa.

Spinefarmin jälkeen levy-yhtiöksi vaihtui vuonna 2014 Napalm Records, joka julkaisi Magic Forest-nimisen albumin maailmanlaajuisesti.

Viimeisin albumi Innuendo julkaistiin maailmanlaajuisesti lokakuussa 2015 Napalm Recordsin kautta.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Capri – laulu
  • Tuomas Seppälä – kosketinsoittimet, kitara
  • Emil Pohjalainen – kitara
  • Jukka Hoffren – basso
  • Joonas Pykälä-aho – rummut

Entiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Promot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Amberian Dawn (2006)
  1. River of Tuoni
  2. Evil Inside Me

Rock Band Networkissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amberian Dawn on julkaissut Rock Band Network -palveluun kappaleita vuodesta 2008 lähtien. He ovat lisänneet kappaleita enemmän kuin yksikään muu artisti.lähde? 29.02.2012 kappaleita oli 41. Harmonix valitsi heidät kesäkuussa 2011 Kuukauden artistiksi. Yhtyeen kosketinsoittaja & kitaristi "Tuomas Seppälä" on Harmonixin tuolloin pitämässä haastattelussa kertonut Rock Band Networkin olevan heidän musiikillensa hyvä levityskanava, koska Rock Bandin pelaajakunnasta valtaosa pitää teknisestä haastavuudesta, mitä heidän musiikkinsa tarjoaa. Tarkkoja myyntilukuja he eivät ole paljastaneet, mutta Seppälä on kertonut että heidän suosionsa on ollut niin suurta että jatkossa kaikki heidän kappaleensa päätyvät palveluun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiyhtyeeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.