Amanda Palo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Amanda Palo (s. 1989) on helsinkiläinen näyttelijä ja teatterintekijä. Palo on vaikuttanut mm. Ryhmäteatterissa, Kansallisteatterissa ja Helsingin kaupunginteatterissa, minkä lisäksi hän on Helsingin Kellariteatterin jäsen vuodesta 2011. Palo kuuluu taidekollektiivi Helsingin Feministisen Salaseuran jäseniin, johon kuuluvat myös mm. näyttelijät Noora Dadu, Saara Kotkaniemi, Kreeta Salminen, kuvataiteilija Karoliina Hellberg sekä Palon isosisko Olga Palo, joka on sukupuolentutkija ja teatterintekijä. Amanda Palon esikoiskäsikirjoitus Kilari tuli ensi-iltaan Teatteri Kapsäkkiin 27.11.2017. Kyseessä on Amanda Palon käsikirjoittama ja esittämä omaelämäkerrallinen monologiesitys seksuaalisesta väkivallasta ja mielenterveysongelmista, jonka on ohjannut Olga Palo[1].

Palo on esiintynyt näyttelijä Markku Haussilan musiikkivideolla Walk of shame sekä Ville Vierikon ohjaamalla Aino Vennan musiikkivideolla Waltz to Paris.

Palon isovanhemmat olivat näyttelijät Tauno Palo ja Kirsti Ortola, ja hänen vanhempansa ovat näyttelijä Jukka-Pekka Palo sekä teatteripukusuunnittelija Riitta Anttonen-Palo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tiina Kristoffersson: Kilari antaa ääneen seksuaalisen väkivallan uhreille kapsakki.fi. 3.10.2017. Viitattu 11.3.2018.