Alvin Kraenzlein

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mitalit
Kraenzlein Pariisin olympialaisissa 1900.
Kraenzlein Pariisin olympialaisissa 1900.
Maa: Yhdysvaltain vuosina 1896–1908 käytössä ollut 45-tähtinen lippu. Yhdysvallat
Miesten yleisurheilu
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Pariisi 1900 110 m aidat
Kultaa Kultaa Pariisi 1900 pituus
Kultaa Kultaa Pariisi 1900 60 m
Kultaa Kultaa Pariisi 1900 200 m aidat

Alvin Kraenzlein (12. joulukuuta 1876 Milwaukee6. tammikuuta 1928 Wilkes-Barre) oli yhdysvaltalainen yleisurheilija. Hän oli ensimmäinen urheilija, joka voitti yksissä olympialaisissa neljä lajia: Kraenzlein voitti Pariisin kisoissa 1900 60 metriä, 110 metrin aidat, 200 metrin aidat ja pituushypyn. Hän on edelleen ainoa yleisurheilussa neljä yksilölajin voittoa samoissa kisoissa saavuttanut urheilija.

Pituushypyn voitto tuli varsin erikoisella tavalla. Kraenzlein voitti hopeamitalisti Meyer Prinsteinin vain yhdellä sentillä. Prinstein hyppäsi tuloksensa karsinnassa (joiden tulokset laskettiin tuolloin myös mukaan) ja hän ei osallistunut finaaliin, koska se hypättiin sunnuntaina. Kaksikko oli sopinut keskenään etteivät kilpailisi sunnuntaina ja kun Prinstein kuuli maanmiehensä kuitenkin osallistuneen, hän eräiden tietojen mukaan löi Kraenzleinia (joidenkin lähteiden mukaan Prinstein saatiin rauhoitettua ennen kuin ehti lyödä).

Kraenzlein teki kaikkiaan seitsemän maailmanennätystä (kaksi aidoissa ja viisi pituushypyssä). Aitajuoksussa hän oli ensimmäisiä, joka aitoi ”suoran jalan tyylillä”. Urheilu-uransa jälkeen Kraenzlein valmistui hammaslääkäriksi, mutta toimi tämän ammatin sijaan muun muassa Michiganin yliopiston sekä Kuuban ja Saksan maajoukkueiden valmentajana.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]