Allen Dulles

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Allen W. Dulles

Allen Welsh Dulles (7. huhtikuuta, 189329. tammikuuta, 1969) oli Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n johtaja vuosina 19531961. Koulutukseltaan hän oli lakimies. Hänen veljensä John Foster Dulles toimi Yhdysvaltojen ulkoministerinä.

Allen Dulles toimi toisen maailmansodan aikana Sveitsissä Valkoisen talon epävirallisena edustajana ja Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun OSS :n agenttina. Vuoden 1943 alussa hän aloitti salaiset neuvottelut saksalaisten SS-johtajien ja sotilastiedustelun edustajien kanssa tavoitteenaan Hitlerin syrjäyttäminen, erillisrauha, Saksan pelastaminen tuholta ja Neuvostoliiton vastaisen rintaman luominen. Dulles toivoi lopettavansa länsirintaman sodan salaisen diplomatian avulla. Hän ei kuitenkaan saavuttanut presidentti Franklin D. Rooseveltin tukea tavoitteilleen.[1]

Dulles oli mukana toteuttamassa Iranin pääministerin Mohammed Mossadeqin syrjäyttämistä CIA:n vallankaappauksessa vuonna 1953. Presidentti John F. Kennedy erotti hänet tehtävästä mm. Sikojenlahti-operaation ja Fidel Castron salamurhahankkeiden epäonnistuttua.

Dulles toimi jäsenenä Warrenin komissiossa, joka tutki presidentti John F. Kennedyn salamurhaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rislakki, Jukka: Erittäin salainen. Vakoilu Suomessa, s. 226. LOVE KIRJAT, 1982.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.