Allan Adolf Salo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Allan Adolf Salo (27. marraskuuta 1901 Pori23. joulukuuta 1978) oli suomalainen taidemaalari. Hänen ensinäyttelynsä oli Helsingissä vuonna 1923.

Salo opiskeli kuvataiteita aluksi Tampereen Työväenopiston taidepiirissä ja sen jälkeen vuosina 1922–1926 Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja Helsingin yliopiston piirustussalissa, opettajanaan muun muassa Eero Järnefelt. Rahoitusta taideopinnoilleen hän hankki työskentelemällä Tampellan konepajalla, samoin kuin toinen tuleva taidemaalari Reino Viirilä. Lisäopintoja Salo harjoittii vuosina 1927–1928 kahdessa Pariisin vapaassa taideakatemiassa, Académie Moderne ja Académie Colarossi -kouluissa. Hänen taiteilijauransa varhaisvaiheisiin kuului myös työskentely Juho Rissasen apulaisena Kansallisteatterin freskojen valmistamisessa. Salon töitä oli esillä Suomen Taiteilijain vuosinäyttelyissä 1920–luvulta 1950-luvulle.

Salon teokset ovat realistisia ja niissä korostuu viivan ja muodon merkitys. Teokset käsittelevät useimmiten ihmisiä tai maisemia ja usein työläisiaheita, mutta ilman aatteellista julistavuutta. Omasta työläistaustastaan huolimatta Salo suhtautui kohteisiinsa enimmäkseen kuin ulkopuolinen tarkkailija, ja henkilö- ja muotokuvausta on pidetty hänen taiteilijalaadulleen erityisen sopivana. Salon tunnetuimpiin töihin kuuluvat myös 1940-luvun Tamperetta realistisesti kuvaavat teokset.

Salon vanhemmat olivat kauppias Hulda ja Aleksi Salo. Salon puoliso oli Alli Salo. Salot asuivat pitkään Pirkkalan Tanilan kylään rakennuttamassaan ateljeetalossa, johon karttui myös heidän huomattava taidekokoelmansa. Vuonna 1981 perustettiin Salon testamenttilahjoituksen pohjalta Tampereen Taiteilijaseurassa Alli ja Allan Salon Erillisrahasto, jonka tarkoituksena on tukea Taiteilijaseuraan kuuluvien, pääasiassa nuorten taiteilijoiden työskentelyä.

Salolle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 1955.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]