Tampereen Taiteilijaseura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tampereen Taiteilijaseura ry
Perustettu 1920
Kotipaikka Tampere
Puheenjohtaja Juha Merta
Jäsenmäärä 281
Aiheesta muualla
Tampereen Taiteilijaseura

Tampereen Taiteilijaseura on kuvataiteilijoiden etujärjestö, joka edistää pirkanmaalaista kuvataidetta ja järjestää galleria-, taidelainaamo- ja työpajatoimintaa. Yhdistys on perustettu vuonna 1920.

Taiteilijaseura järjestää vaihtuvia näyttelyitä Taidekeskus Mältinrannassa ja muuta näyttelytoimintaa. Seuralla on myös ateljeetiloja kuten Tampereen ateljeetalo ja Mältinrannan taidekeskuksessa yhteistyötiloja. Toimintaan kuuluu myös kurssitoimintaa, työpajoja ja näyttelyopastuksia. Lisäksi seura jakaa stipendejä jäsenilleen Alli ja Allan Salon rahastosta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereen Taiteilijaseuran perustaminen sijoittui aikaan, jolloin sisällissota oli katkaissut aktiivisesti alkaneen Tampereen Taideyhdistyksen toiminnan. Syntynyt tyhjiö haluttiin täyttää luomalla taiteilijoiden yhteenliittymä vilkastuttamaan tamperelaista kulttuurielämää ja auttamaan ammattimaisesti toimivien taiteilijoiden työskentelyä.

Tampereen Taiteilijaseuran perustava kokous pidettiin Tampereen Teatterin lämpiössä 1920. Kokoukseen tuli runsaat neljäkymmentä henkilöä, jotka muodostivat uuden seuran kantajäsenistön. Seuran ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin taidemaalari Gabriel Engberg, joka toimi tehtävässä parinkymmentä vuotta.

Varhaisvaiheissaan Taiteilijaseuran jäsenet edustivat kaikkia taiteen alueita. Lisäksi seuraan kuului taiteen harrastajia ja muita kulttuurista kiinnostuneita henkilöitä. Puhtaasti kuvataiteilijoiden yhdistykseksi seura muuttui vuonna 1943. Toimintansa alkuvaiheissa seura keskittyi ohjelmallisten kokousiltojen ja juhlien järjestämiseen. Näyttelytoimintaa haittasi varsinaisen taidenäyttelypaikan puuttuminen, sillä seuran näyttelyt jouduttiin järjestämään vuoroin Tampereen Raatihuoneen juhlasalissa, vuoroin Näsinlinnassa ja joskus jopa Tampereen Teatterin lämpiössä. Ensimmäinen nimenomaan taidenäyttelyille suunniteltu tila valmistui vuonna 1925 Vanhan kirjastotalon yhteyteen. Tästä tilasta muodostui näyttelykeskus, jossa pidettiin muun muassa Taiteilijaseuran vuosinäyttelyt. Kirjasto otti näyttelytilan omaan käyttöönsä 1970-luvulla, jolloin tilojen puute alkoi jälleen haitata näyttelytoimintaa. Tilanne koheni, kun Tampereen kaupunki kunnosti Mältinrannan entisen vedenpuhdistuslaitoksen Taiteilijaseuran ja Pirkkalaiskirjailijoiden käyttöön. Taidekeskuksen avajaiset pidettiin vuonna 1983.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]