Taidelainaamo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Taidelainaamo tai artoteekki (lat. ars, artis = taide; kreik. theke = paikka) on paikka, josta voi lainata kuvataidetta pientä kuukausimaksua vastaan.

Taidelainaamotoiminta alkoi kirjastoista. Kuvataiteen haluttiin löytävän tiensä koteihin siinä missä kirjallisuudenkin. Kynnyksen ajateltiin olevan matalammalla kirjastossa kuin taidegalleriassa.

Taidelainaamo on esimerkki reilusta kaupankäynnistä, jossa tekijälle jää oikeudenmukainen korvaus. Taidelainaamoja pitävätkin Suomessa tavallisesti taiteilijayhdistykset.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taidelainauksen historia juontaa juurensa Yhdysvalloista, jossa perustettiin ensimmäinen taidelainaamo kirjaston yhteyteen Illinoisiin 1920-luvulla. Eurooppaan saatiin ensimmäiset taidelainaamot 1940-luvulla. Berliiniläiset taiteilijat tutustuivat matkoillaan Yhdysvalloissa sikäläisiin taidelainaamoihin ja toivat idean Eurooppaan.

Nykyään taidelainaus on erittäin suosittua monissa Euroopan maissa. Esimerkiksi Ranskassa miltei jokaisen kirjaston yhteydessä toimii artoteekki.

Suomen ensimmäinen taidelainaamo perustettiin 1971 Joensuuhun, Joensuun Taiteilijaseura ry ylläpitää lainaamoa edelleen, ja näin ollen se on Suomen vanhin. Seuraavana vuonna myös Helsinki sai oman taidelainaamonsa, mutta se jouduttiin lopettamaan kannattamattomana. Muita lainaamoja ovat esimerkiksi Lahden kaupunginkirjaston yhteyteen perustettu artoteekki ja Helsingin Taiteilijaseuran ja Helsingin kaupunginkirjaston yhteistyönä syntynyt Rikhardinkadun kirjaston yhteyteen perustettu taidelainaamo, joka aloitti toimintansa 1995.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]