Alipainoisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Painoindeksiä kuvaava kaavio, jossa alipainoisuus on kuvattu valkoisella.
Erittäin pahasti alipainoinen nainen.

Alipainoisuus määritellään lääketieteessä tilana, jossa ihmisen paino alittaa painoindeksin mukaan suositellun ihannepainon. Aikuisella alipainoisuuden raja on BMI 18,5.[1] Painoindeksi ei sovellu kuitenkaan urheilijoiden ravitsemustilan mittaamiseen, koska heillä on tavallista painavammat lihakset[2]. Lievä alipainoisuus ei ole vaarallista, mutta vakava, esimerkiksi nälänhädästä johtuva alipainoisuus voi johtaa kudosvaurioihin, joista vakavimmin vaikuttavat aivovauriot ja sydänviat. Vakava alipainoisuus voi myös pienentää vastustuskykyä monia sairauksia vastaan. Naisilla rasvakudoksen vähäisyys johtaa kuukautisten loppumiseen. Vakavasti alipainoisten ravinnon vähyydestä usein johtuu monenlaisia vaarallisia puutostiloja. Nälkäkuolemassa sydän pysähtyy energianpuutteesta johtuen, kun pitkittyneen nälkiintymisen seurauksena kehon rasvavarastot ovat kuluneet loppuun sisäelinten ympäryksiä myöten.

Syyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anoreksian kaltaiset syömishäiriöt ovat länsimaissa usein alipainoisuuden syy etenkin nuorilla ihmisillä[3]. Vanhuksilla masennus tai syömisvaikeudet saattavat aiheuttaa alipainoisuutta. Myös imeytymishäiriöt, krooniset infektiot, suolistosairaudet, keliakia, sokeritauti ja kilpirauhasen tai lisämunuaisen vajaatoiminta voivat johtaa alipainoisuuteen.[4]

Erilaiset fyysiset ja psyykkiset häiriöt ja sairaudet voivat aiheuttaa huomattavaa ruokahalun puuttumista. Mikäli ihmisillä ei ole riittävästi ruokaa ja he kärsivät tämän takia alipainosta, on kyseessä nälänhätä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. UKK-instituutti Liikunta auttaa painonhallinnassa. Viitattu 12.12.2013.
  2. 10 kysymystä – Laiha luonnostaan Anna.fi. 26.5.2012. Viitattu 17.4.2022.
  3. Alipaino on kipeä asia - kuinka se selätetään? www.iltalehti.fi. Viitattu 17.4.2022.
  4. 10 kysymystä – Laiha luonnostaan Anna.fi. 26.5.2012. Viitattu 17.4.2022.
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.