Alfred Dreyfus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alfred Dreyfus
Dreyfusin asumus Pirunsaarella

Alfred Dreyfus (9. lokakuuta 185912. heinäkuuta 1935) oli ranskanjuutalainen upseeri, joka tuli tunnetuksi niin sanotusta Dreyfusin tapauksesta. Dreyfus tuomittiin vuonna 1894 syyttömänä. Syytteessä hänen väitettiin paljastaneen saksalaisille sotasalaisuuksia. Tuomio oli elinkautinen vankeus Kouroun kaupungin kohdalla olevalla Pirunsaarella. Dreyfus menetti myös sotilasarvonsa, mikä oli tuohon aikaan normaali tuomioon kuuluva lisärangaistus.lähde?

Tuomio herätti aikoinaan suurta huomiota ja jakoi Ranskan kansan kahteen leiriin. Dreyfusia puolusti esimerkiksi ranskalainen kirjailija Émile Zola avoimella kirjeellään J’accuse. Dreyfusin tapauksen merkittävyyttä lisäsi se, että tapaus herätti sionismin perustajiin kuuluneen Theodor Herzlin pohtimaan juutalaisasiaa.lähde?

Uusien todisteiden perusteella Dreyfusin elinkautinen vankeustuomio kumottiin 1899, mutta hänet tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Ranskan presidentti armahti kuitenkin Dreyfusin vähän myöhemmin. Dreyfus vapautettiin viimein kaikista syytteistä 12. heinäkuuta 1906[1] ja hänelle palautettiin entinen sotilasarvo. Hän palveli lyhyen aikaa armeijassa, ja hänet ylennettiin majuriksi ennen kuin hän siirtyi reserviin. Ensimmäisen maailmansodan aikana Dreyfus kutsuttiin takaisin palvelukseen, ja hän komensi everstiluutnantin arvoisena ammusvarikkoa.[2] Sodan jälkeen hän vietti hiljaista elämää ja kuoli vuonna 1935.lähde?

Dreyfusin muistelmat on suomennettu vuonna 1919 (Väkivaltaa ja vääryyttä).lähde?

Yhdysvaltalaiset näyttelijät Richard Dreyfuss ja Julia Louis-Dreyfus ovat kertoneet, että suvun perimätiedon mukaan he olisivat sukua Alfred Dreyfusille.[3] Väitettä ei ole kuitenkaan todistettu.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Laati, Iisakki: Mitä Missä Milloin 1951, s. 73. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 1950.
  2. Dreyfus, Alfred Encyclopædia Britannica. Viitattu 12.11.2008.
  3. http://finnish.imdb.com/name/nm0000377/bio Luettu 7.8.2007

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]